Humus od bundeve slobodno možemo nazvati omiljenim namazom ove jeseni. Idealan je za doručak uz tost ili krekere. Već je dobro poznato da su bundeve veoma zdrave, te ih nikada nije dosta na jelovniku. Ovaj namaz možemo čuvati par dana u frižideru i uživati u jedinstvenom ukusu. Za pripremu humusa od bundeve, potrebno ti je otprilike pola sata.
Od sastojaka ti je potrebno:
- 1kg hokaido bundeve,
- 1/4 šoljice tahinija,
- 2 češnja bijelog luka,
- 1 ljuta papričica – očišćena od sjemenki,
- 200 ml maslinovog ulja.
Priprema je brza i jednostavna:
Bundevu nareži na kriške i peci u rerni petnaestak minuta na 200 stepeni. Dok se bundeva peče, pripremi tahini namaz od sjemenki i maslinovog ulja, a potom na ulju preprži nasjeckani bijeli luk i ljutu papričicu. Vodi računa da bijeli luk ne zagori. Bundevu koja se ispekla ostavi da se ohladi, a nakon toga u blender stavi tahini, ohlađenu bundevu, bijeli kuk i papričice i sve dobro izmiksaj, dok ne dobiješ gustu mazivu smjesu.
Uživaj u ovom jednostavnom i veoma ukusnom obroku!