Predivan vazdušasti vanilija kolač je poslastica za cijelu porodicu. Može se jesti sam, a po potrebi možeš dodati i čokoladni ili voćni preliv. Evo kako se pravi ovaj jednostavan kolač.
Sastojci:
- 4 žumanca
- 3/4 šolje šećera
- 2 kašike hladne vode
- 1 štapić putera, otopljenog
- 3/4 šolje brašna
- 1/8 kašičice soli
- 2 šolje punomasnog mleka
- 2 kašičice vanilije
- 4 bjelanjka, sobne temperature
Priprema:
Izreži dva komada papira za pečenje tako da stanu na dno kvadratne tepsije od 20cm i preklapaju ivice. Poprskaj dno tepsije neprijanjajućim sprejom za kuhanje, a zatim stavi prvi komad papira za pečenje unutra. Položi drugi komad na drugu stranu. Ovo će olakšati uklanjanje kolača nakon što je pečen.
Žumanca, šećer i vodu stavi u posudu samostojećeg miksera (možeš koristiti i posudu za miješanje i ručni električni mikser). Muti dok ne poprimi blijedožutu boju i postane paperjast, najmanje 5 minuta. Ne miješati.
Polako dodaj otopljeni puter.
Umiješaj brašno i so. Ostruži stranice posude. Ulij mlijeko i vaniliju i miksaj na laganoj vatri dok se ne sjedine.
U drugoj posudi umuti bjelanjke u čvrst snijeg, oko 2 do 3 minute.
Lagano umiješaj bjelanjke u smjesu od žumanaca. Nemoj previše miješati. Želiš ostaviti neke neugrađene grudvice na vrhu tijesta.
Sipaj smesu u pripremljenu tepsiju.
Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 160 stepeni oko 50 minuta. Vrh bi trebao biti zlatno smeđi, ali sredina bi trebala i dalje drhtati. Ohladi tortu na pultu dok ne bude sobne temperature, a zatim poklopi i stavi u frižider na najmanje 4 sata.