Trenutno čitaš
Hrskava i ukusna mrkva iz rerne

Hrskava i ukusna mrkva iz rerne

mrkva
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Mrkva je izuzetno zdrava namirnica bogata vitaminom A, prehrambenim vlaknima, vitaminom K, kalijumom i vitaminom C, i zbog toga je poželjno da je redovno konzumiramo. Donosimo ti recept kako da pripremiš mrkvu koja može poslužiti kao grickalica uz film ili prilog uz glavno jelo. 

Sastojci:

  • 900 g mrkve
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 1 kašičica dimljene paprike (po želji)
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice svježe mljevenog crnog bibera
  • 2 kašike maslinovog ulja
mrkva
Foto: Laura Rege

Priprema:

Postavi 2 rešetke da podijeliš rernu na trećine i zagrij je na 220 stepeni. Dva obrubljena pleha obloži papirom za pečenje.

Oguli i isijeci svu mrkvu. Nareži poprečno na komade kao pomfrit. Stavi u veliku zdjelu.

Dodaj 1 kašiku kukuruznog skroba, 1 kašičicu dimljene paprike po želji, 1 kašičicu soli i 1/4 kašičice crnog bibera i miješaj dok ne bude ravnomjerno premazana. Prelij sa 2 kašike maslinovog ulja i stavi da malo upije. Podijeli mrkvu na plehove za pečenje. Raširi u jedan, ujednačen sloj, ostavljajući prostor oko komada.

Pročitaj
Svjetski dan turske kafe

Peci 15 minuta. Izvadi limove za pečenje iz rerne. Koristeći ravnu lopaticu ili okretač, okreni mrkvu. Vrati u rernu i nastavi da pečeš dok mrkva ne omekša, a ivice budu hrskave, još 15 do 20 minuta.

Uživaj u zdravijim grickalicama!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum