Trenutno čitaš
Greške u njezi koje treba izbjegavati ako imaš kovrdžavu kosu

Greške u njezi koje treba izbjegavati ako imaš kovrdžavu kosu

Gloria prirodna kozmetika - Baby linija
Gloria prirodna kozmetika - Baby linija

Nerazumijevanje nečijeg tipa kose, između ostalih faktora, može dovesti do eskalacije grešaka u njezi kose koje pravimo u našim rutinama. Kovrdžava kosa je prirodno poroznija, što znači da uvlači i zadržava više vlage iz zraka. A spoljni sloj kutikule je više podignut, zbog čega kosa izgleda suva i kovrdžava.

greške u njezi kovrdžave kose
Foto: freepik.com

S obzirom na to da se kovrdžava kosa lako mrsi, održavanje sjajnih, mekih kovrdža može biti izazov. To uključuje korištenje pravih proizvoda na svakom koraku i odricanje od štetnih navika kao što je sušenje grubim ručnikom. Ako imaš kovrdžavu kosu koja je sklona da se suši i izgleda čupavo, evo grešaka u njezi kose koje treba izbjegavati.

Polako sa šamponom

Ne pretjeruj sa šamponom i izbjegavaj sulfate koji će dovesti do isušivanja. “Šamponiranje je čin uklanjanja vlage, ulja i prljavštine na vlasištu i kosi. Kod kovrdžave kose, važno je šamponirati vlasište, a ne kosu, što bi inače lišilo kosu prirodne vlage, što bi dovelo do veće suvoće i čupavosti”, kaže dr Chytra V Anand, kozmetički dermatolog, osnivač Kosmoderma Clinics i Skin Q.

Ono što možeš učiniti da sačuvaš kosu nakon šamponiranja, jeste da pripremiš kosu dubinskim regeneratorom, a zatim je operi šamponom. Nakon toga nastavi s dubinskim kondicioniranjem ili stavljanjem maske.

Još regeneratora

“Kovrdžava kosa je prirodno suša i čupava. Potrebno joj je više regeneratora i manje dodirivanja jer trenje uzrokuje tršavost. Dubinski njegujte kosu, a ne vlasište. Teški proizvod koristi samo na vrhovima kose, a prstima lagano prođite kroz kovrdže. Nemojte je češljati. Završno pranje uvijek obavite hladnom vodom kako bi se zatvorila kutikula i smanjila tršavost”, kaže dr Anand.

greške u njezi kovrdžave kose
Foto: freepik.com

Ako misliš da je dovoljno samo korištenje seruma za zadržavanje vlage, kovrdžavoj kosi treba više ljubavi. Regeneratori i kreme koje se ne ispiraju najbolji su prijatelji kovrdžave kose. “Često koristimo serume za kovrdžavu kosu, međutim, sam serum možda neće djelovati. Kovrdžava kosa zahtijeva dodatnu hidrataciju i kontrolu. Možemo pomiješati serum sa kremom za kontrolu kovrdžanja koja se ne ispira i još bolje definisati kovrdže,” kaže frizer Vaishakhi Haria, L’oreal Indijski ambasador i osnivač, Splash The Salon i Mantastic Barbers.

Savjet dr Ananda je da lagano provučeš jaku hidratantnu kremu kroz kosu kao privremeni regenerator koji se ne ispira. Korištenje teške maske svakog drugog vikenda održaće tvoje kovrdže sjajnim i blistavim.

Naulji samo vlasište

Tretmani toplim uljem su odlični za suvo vlasište i kosu jer uključuju masne kiseline i vitamin E koji su kritični, kaže dr Anand. Nanesi vruće ulje samo na vlasište, a ne na kosu, kao tretman i operi nakon 30 minuta. Ovo takođe pomaže jačanju cirkulacije. “Što više mastimo kovrdžavu kosu, velike su šanse da se kosa osuši. Međutim, podmazivanje vlasišta je u redu, ali morate izbjegavati nanošenje previše ulja na pramenove kose i ostaviti to regeneratoru. Kada nanesemo ulje na pramenove kose, moramo se šamponirati najmanje dva do tri puta da bismo se riješili ostataka ulja koji rezultiraju prekomjernim trenjem i prekomjernom upotrebom šampona. Ovo uništava prirodna ulja prisutna u kosi, što dovodi do dodatne čupavosti”, kaže Haria.

Pročitaj

greške u njezi kovrdžave kose
Foto: freepik.com
Češljaj pravilno

„Nemojte češljati mokru kosu, a nakon kondicioniranja i upotrebe sredstva za čišćenje koristite prste za razdvajanje pramenova. Ako želite da se osušite fenom, koristite zaštitu od toplote prije svega kako biste izbjegli da kovrdže postanu tršave i mlohave. Prirodno sušite kako biste učvrstili kovrdže ili završite hladnim zrakom”, kaže dr Anand.

Izbjegavaj četke sa mjehurićima na vrhu jer će oštetiti kovrdžavu kosu. Rutina kovrdžave kose suprotna je ravnoj kosi, a češljanje za raspetljavanje je zabranjeno. „Kovrdžava kosa se mora raspetljati kada je vlažna češljem sa širokim zupcima. Ako raspetljamo kada se kovrdže osuše, biće teško zadržati uzorak kovrdža i počeće da izgledaju tršavo”, kaže Haria. Nemoj koristiti težak ili hrapav peškir za sušenje kose, umjesto toga stavi kovrdže u staru majicu i nježno je tapkaj da upije višak vode.

Izvor: vogue.in

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum