Ova jela prikazuju raznolike okuse grčke kuhinje i dokazuju da možeš uživati u raznovrsnoj tradicionalnoj grčkoj hrani dok se pridržavaš veganske prehrane. Samo obavezno potvrdi sastojke i metode pripreme, jer mogu postojati varijacije između različitih recepata i regija.
Hummus: Klasični mediteranski umak napravljen od pomiješanog slanutka, tahinija, maslinovog ulja, limunovog soka i bijelog luka. Često se servira uz pita kruh ili svježe povrće.
Tabbouleh: Iako je porijeklom sa Levanta, ova salata na bazi peršuna popularna je i u Grčkoj. Uključuje sitno nasjeckani peršun, paradajz, mentu, luk, bulgur pšenicu, maslinovo ulje i limunov sok.
Dolma: Listovi grožđa punjeni mješavinom riže, luka, začinskog bilja, a ponekad i pinjola. Obično se poslužuju hladne kao predjelo.
Fava: Kremasto jelo od žutog graška, koji se prvo dinsta, a zatim blenda dok se ne dobije glatka kaša. Često se prelije maslinovim uljem i servira s lukom i kaparima.
Grčka salata: Klasična kombinacija paradajza, krastavca, crvenog luka, maslina, a ponekad i zelene paprike, prelivena maslinovim uljem i origanom.
Melitzanosalata: Umak od pečenog patlidžana pomiješan s maslinovim uljem, bijelim lukom, limunovim sokom, a ponekad i začinskim biljem poput peršuna ili mente.
Supa od sočiva: Izdašna i hranljiva supa napravljena od sočiva, povrća, maslinovog ulja, često začinjena biljem i začinima.
Gemista: Punjeno povrće poput paradajza, paprike i tikvica, punjeno mješavinom riže, začinskog bilja, a ponekad i pinjola.
Revithosoupa: Jednostavna supa od slanutka napravljena od slanutka, maslinovog ulja, luka i raznih biljaka i začina.
Ladera: Razno povrće pirjano na maslinovom ulju zajedno sa začinskim biljem i začinima, što rezultira ukusnim jelom.
Fasolakia: Mahune kuhane u sosu od paradajza sa lukom, bijelim lukom i začinskim biljem.
Tahini kolačići: Ovo su prirodni veganski kolačići napravljeni od tahinija, šećera i brašna. Imaju orašasti ukus i mrvičastu teksturu.
Loukoumades: Pržene kuglice od tijesta koje su slične krofnama, prelivene medom ili šećernim sirupom i ponekad posute cimetom.
Grčki Gigantes: Krupni bijeli grah kuhan u sosu na bazi paradajza sa začinskim biljem i povrćem.
Paximadia: Ovo su dvaput pečeni, suvi i hrskavi hljebčići koji se često prave od cijelog zrna pšenice i raznih sastojaka poput orašastih plodova, sjemenki ili sušenog voća.
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.