Danas ti preporučujemo italijansku Fritatu sa brokulom! Fritata je italijanska verzija, španske tortilje. U pitanju je gusti, italijanski omlet sa bazom od jaja, koja sadrži sve što vam se sviđa. Može se jesti za lagani ručak ili večeru. Danas preporučujemo Fritatu od brokule, koja će sigurno dati novu dimenziju ručka tebi i tvojim ukućanima ovih dana!
Za ovo jelo ti je potrebno:
- 5 jaja,
- 80 g polutvrdog sira,
- 2 glavice crvenog luka,
- 1/2 brokule srednje veličine,
- 50 g feta sira,
- maslinovo ulje,
- so i biber.
Priprema je poprilično jednostavna:
Brokulu očisti, odstrani cvjetove, a zatim ih kuhaj na pari 3 minute, a stabljiku oguli i nareži na manje komade. Crveni luk nareži na kolutiće, a zatim ga sa stabljikom brokule dinstaj na malo maslinovog ulja. Kada povrće omekša, začini ga, a zatim ostavi da se ohladi.
U ohlađeno povrće umiješaj naribani sir. Smjesu prebaci u manju okruglu posudu za pečenje, te ravnomjerno složi i prelij umućenim jajima. Složi na vrh dio kuvane brokule, te pospi feta sirom, a nakon toga zapeci u rerni zagrijanoj na 200 ° stepeni, oko 20 minuta, odnosno dok se jaja ne skuhaju, a fritata ne stisne. Serviraj je toplu ili hladnu, sa ostatkom kuvane brokule.
Uživaj u ovom ukusnom jelu!
Potraži još ukusnih jela u rubrici Ultra ukusno!