Trenutno čitaš
Evo šta se desi u mozgu kada nestane zaljubljenost…

Evo šta se desi u mozgu kada nestane zaljubljenost…

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Većina ljudi uopšte ne bude svjesna toga, ali mnogo stvari se dešava u mozgu kada se čovjek zaljubi. Noradrenalin podstiče proizvodnju adrenalina, zbog čega srce počinje jače da kuca, a dlanovi se znoje. Oslobađanje dopamina pruža osjećaj euforije i uzbuđenja. Kombinacija hemijskih supstanci, koje se oslobađaju, čini da mozak zaljubljivanje shvati kao jedinstveno i posebno iskustvo. Ali, šta se dešava sa mozgom, kada se “odljubiš”?

kada nestane zaljubljenost
Shutterstock

Kada je u pitanju pronalaženje onog pravog partnera, nauka je utvrdila da u mozgu postoji nekoliko sistema, koji su odgovorni za to. To je uglavnom kombinacija nekoliko hemijskih supstanci, poznatijih kao neurotransmiteri: norepinefrin, dopamin, oksitocin i serotonin. Tijelo se mijenja od trenutka zaljubljivanja. Na primjer, zagrljaj, poljubac i seks, mogu dovesti do povećanja hormona oksitocina, što dovodi do intenzivnih osjećaja bliskosti, povjerenja i povezivanja. Početni pad serotonina, koji se pojavi na početku veze može dovesti do opsesivnih misli, anksioznosti i leptirića u stomaku. To se na kraju normalizuje i čini da se osjećaš dobro sa osobom, sa kojom si u vezi.

Baš kao što se mozak i tijelo mijenjaju kad se zaljubiš, slično se dešava i kada nestaje osjećaj zaljubljenosti. Odljubljivanje nije jednostavan proces i nemoguće je samo „ugasiti prekidač“ u mozgu. To je dugotrajan proces zaboravljanja navika, u kojem dolazi do promjene hormona, transmitera i promjene ponašanja.

kada nestane zaljubljenost
Foto: unsplash.com

Onog trenutka kada sa partnerom prestaneš da se osjećaš dobro, centri u mozgu koji oslobađaju dopamin i izazivaju zadovoljstvo, prestanu da se stimulišu. To uzrokuje da mozak partnera više ne vidi kao put ka sreći i ne veže uz njega pozitivne emocije.

To je period kada nestaju sve iluzije i kreneš se vraćati u realnost. Počinješ primjećivati mane svog partnera, a moguće je da te njegov humor i dosjetke iritiraju više nego inače. Istraživanje iz 2018. godine, objavljeno u časopisu „Experimental Psychology“, otkrilo je da su ljudi, koji su svoje parnere i bivše ljubavi,ž počeli doživljavati na negativan način, vrlo brzo prestali biti zaljubljeni u njih.

Ako ustanoviš da odjednom više nema osjećaja zaljubljenosti, vjerovatno je iza tebe dug i spor proces, koji se dešavao bez tvoje svjesnosti. Važno je napomenuti da se ljubav vremenom mijenja i prolazi kroz različite faze. Na primjer, hormoni stresa koji u ranom periodu mogu povećati osjećaj strasti i oduzeti dah, mogu se normalizovati i zamijeniti osjećajem smirenosti i komfora. Ljubavni odnos tada može poslužiti kao zaštitini oklop protiv stresova, koje izaziva svijet oko tebe.

Pročitaj

Kao što vidiš, ljubav je mnogo kompleksnija, nego što se čini na prvu. Pored emocija, postoji i nauka koja izučava procese zaljubljivanja i odljubljivanja.

 

Izvor: bustle.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum