Trenutno čitaš
Dosta ti je tužne bež boje? Evo kako dodati boju neutralnom domu

Dosta ti je tužne bež boje? Evo kako dodati boju neutralnom domu

Neutralne boje poput bež, sive i bijele često su izbor pri uređenju interijera zbog svoje svestranosti i elegantnog izgleda. No, ponekad se može dogoditi da neutralni tonovi postanu monotoni i dosadni.

Ako ti je dosta tužne bež boje i želiš osvježiti svoj dom, dodavanje boje je jednostavan način da uneseš energiju i osobnost u prostor. Evo nekoliko savjeta kako to postići.

Dodaj boju kroz tekstil

Jedan od najlakših načina za uvođenje boje u neutralan dom je kroz tekstilne elemente poput jastuka, zavjesa, tepiha i prekrivača. Odaberi jarke boje koje će se istaknuti na neutralnoj pozadini. Na primjer, žuti jastuci ili plavi prekrivač mogu trenutno promijeniti atmosferu sobe.

Istakni zid

Ako želiš napraviti veći vizuelni uticaj, razmisli o bojenju jednog zida u prostoru. Zid u jarkoj boji može poslužiti kao akcent i dodati dubinu i dinamiku prostoru. Boje poput smaragdno zelene, tamnoplave ili čak crvene mogu stvoriti dramatičan efekat, dok pastelniji tonovi pružaju nježniji pristup.

Pinterest

Umjetnička djela

Umjetnost je sjajan način da uneseš boju u svoj dom. Velika slika ili niz manjih umjetničkih djela s vibrantnim bojama mogu dodati živost zidovima i stvoriti tačke fokusa u prostoriji. Biraj djela koja reflektiraju tvoju osobnost i ukus, a koja će se takođe dobro uklopiti s neutralnom paletom.

Osvježi namještaj

Ako ne želiš bojiti zidove, možeš razmisliti o namještaju u bojama. Fotelja u jarkoj boji ili šareni sto mogu biti izvrsni akcenti u neutralnom prostoru. Drveni namještaj takođe može biti osvježen slojem boje ili tapaciranjem u šareni materijal.

Dekorativni detalji

Sitni dekorativni predmeti poput vaza, svijećnjaka, okvira za slike i knjiga u jarkim bojama mogu napraviti veliku razliku. Razmještaj ovih predmeta po sobi može unijeti potreban šareni akcent bez velikih promjena.

Pinterest

Biljke i cvijeće

Biljke i cvijeće ne samo da unose boju, već i život i svježinu u dom. Različite vrste sobnih biljaka sa zelenim lišćem ili cvjetnice u vibrantnim bojama mogu osvježiti prostor i dodati prirodnu ljepotu.

Rasvjeta

Rasvjeta je često zanemaren, ali vrlo efektan način za dodavanje boje. Lusteri, lampe i svjetiljke mogu promijeniti atmosferu i dodati toplinu prostoru. LED svjetla s mogućnošću mijenjanja boje takođe mogu biti zanimljiv dodatak.

Mass-light

Kuhinjski detalji

Ako želiš unijeti boju u kuhinju, razmisli o detaljima poput šarenih posuda, tanjira, čaša ili kuhinjskih aparata. Kuhinjski ručnici i podmetači takođe mogu dodati dašak boje bez većih renovacija.

Dodavanje boje neutralnom domu ne mora biti komplikovano ni skupo. S malo kreativnosti i pravih izbora, možeš transformisati svoj prostor i unijeti novu energiju i stil u svoj dom. Bez obzira na to odlučuješ li se za dramatične promjene ili suptilne akcentne detalje, tvoj će dom sigurno izgledati živopisnije i veselije.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum