Ne samo što naši recepti za domaći sladoled nude ukusan užitak za uživanje, već je i sam proces pravljenja ovih sladoleda oblik kulinarske terapije.
Istražuj okuse, teksture i dodatke da stvoriš svoje slatko-smrznuto kulinarsko remek-djelo. Dakle, pripremi ove sastojke, oslobodi svoju kreativnost i počasti se kuglom sreće. Jer, svaki zalogaj je okus čiste uživancije napravljene s ljubavlju.
Od klasičnih okusa do inovativnih kreacija, evo 3 najbolja načina da se upustiš u svoje putovanje pravljenja domaćeg sladoleda, uključujući i vegansku opciju koja će zadovoljiti sva nepca.
Tradicionalni mliječni sladoled
- 2 šolje slatkog vrhnja za šlag
- 1 šolja punomasnog mlijeka
- 3/4 šolje šećera
- 1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
U šerpi na srednjoj vatri, kombinuj mlijeko i šećer. Miješaj dok se šećer potpuno ne otopi. Skloni s vatre i dodaj vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Dobro promiješaj ili izmiksaj da se sjedini.
Ohladi smjesu u frižideru najmanje dva sata ili preko noći. Od ohlađene smjese vadi kuglice sladoleda.
Posluži sa svojim omiljenim dodacima poput čoko preliva, voćnih preliva ili usitnjenih orašastih plodova i uživaj u pravoj kremastoj poslastici!
Kremasti užitak
- 2 šolje vrhnja za šlag, ohlađenog
- 1 konzerva kondenzovanog mlijeka
- Dodaci po izboru (npr. kakao prah, voćni pire, usitnjeni keksi, usitnjeni orašasti plodovi poput pistacija ili lješnjaka)
U velikoj posudi za miješanje, umuti vrhnje za šlag dok se ne stvore čvrsti vrhovi. Nježno umiješaj kondenzovano mlijeko dok se dobro ne sjedini.
Dodaj željene dodatke i nježno promiješaj. Prebaci smjesu u posudu koja može ići u zamrzivač.
Pokrij i zamrzni najmanje 6 sati ili preko noći. Uzimaj kugle sladoleda, posluži i uživaj u kremastom užitku!
Vegan sladoled
- 2 konzerve punomasnog kokosovog mlijeka
- 3/4 šolje javorovog sirupa ili agavinog sirupa
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
- Opcionalni dodaci (npr. kakao prah, nasjeckani orašasti plodovi, voćni pire, svježe voće)
U blenderu kombinuj kokosovo mlijeko, javorov sirup ili agavin sirup, ekstrakt vanilije i so. Miksaj dok ne postane glatko.
U posljednjim minutama mućenja, dodaj željene dodatke i dobro promiješaj. Prebaci umućeni sladoled u posudu i zamrzni nekoliko sati dok se ne stvrdne.
Posluži i uživaj u kremastom, vegan užitku!
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.
Naslovna fotografija: iheartnaptime.net