Trenutno čitaš
Dašak egzotike u srcu Banjaluke – Dragan Popović i sosovi Chili Pop’s

Dašak egzotike u srcu Banjaluke – Dragan Popović i sosovi Chili Pop’s

Indomie
Indomie

Uvijek je dobra ideja „začiniti“ život sa malo egzotike i još malo pikanterija. Uostalom, jedna od tajni zanimljivijeg života jeste malo intrige i element iznenađenja koje stvari čini uzbudljivijim. Za to se pobrinuo Dragan Popović, koji je dašak egzotike stvorio u srcu Banja Luke i zaigravši se u svojoj kuhinji gdje nastaje čarolija, uspio je da osmisli domaći sos. Ljuti, pikantni i drugačiji Chili Pop’s sosovi su odličan način da intenzivno upotpunimo svoj obrok i učinimo ga zaista zanimljivim.

Pravljenje eksperimenata po kuhinji oduvijek su bili izazov za Dragana, pa se taj izazov vremenom pretvorio u veliku ljubav i strast. Pripremajući hranu za sebe i ukućane, uz standardne začine Dragan kaže da je uvijek sa pomalo egzotike i mrvicom ljutine htio da probudi i uzdrma ukus hrane koju priprema.

„Oduvijek sam se muvao po kuhinji, zagledao u šerpe, raspitivao se kako se neka hrana pravi, pa sam vremenom počeo ozbiljno da eksperimentišem sa hranom i ukusima. Uz to imao sam priliku da putujem, upoznam razne kulture i isprobam različite nacionalne kuhinje, što mi je pomoglo da izađem iz svih okvira“.

Želeći da stvori nešto drugačije i novo, Dragan je odlučno zakoračio u svoj „ljuti“ svijet pokušavajaći da napravi domaći sos koji će biti drugačiji od svih širokokomercijalnih sosova, senfova i ljutih začina u čemu je itekako uspio.

„Odlučio sam da se zaigram. Počeo sam sa nekoliko papričica u kući, malo sušene paprike, par egzotičnih začina i prvi pokušaj se pokazao sjajnim. E onda, već prije 6 -7 godina, odlučio sam da posadim par ljutih papričica u maminom cvijetnjaku i tu je nastala ekspanzija u mojoj glavi i čista zaljubljenost u te biljke. Sa prvim zrelim plodovima počelo je eksperimetisanje, loši pokušaji, čitanje razne literature, učenje o fermentaciji, kuvanju, pasterizovanju i tako u krug dok nisam bio zadovoljan“.

chili pop's

Dragan se sjeća i podstanarskih dana i svojih početaka u izradi sosova kada je svaki kutak u stanu bio ispunjen saksijama, a njegov cimer bio je glavni degustator njegovih eksperimenata iz kuhinje.

„Nagovarao sam drugare da kušaju moje sosove i uslijedili su iznenađujuće pozitivni komentari što je bio podsticaj da još brže donesem odluku da se bavim ovim pikanterijama“.

Nama je bilo veoma interesantno to što Dragan prati jedan dugi proces u spravljanju svojih sosova i začina. Od sjemena pa do gotovog proizvoda koji se nađe na trpezi potrebno je minimalno sedam mjeseci, a ponekad i mnogo duže, čak i do osamnaest mjeseci.

„Put do sosa počinje upravo u ovo doba godine u grijanom plasteniku gdje vršimo naklijavanje papričica iz sjemena. Polovinom marta ćemo ih pikirati u saksije i ostaviti u toplom i osvjetljenom plasteniku  da se sunčaju i razvijaju, krajem aprila ih sadimo u plastenike, a u maju na otvorenom polju. Ljute papričice su prilično otporne biljke, ali vremenske prilike u našim krajevima su prilično nestabilne pa ih obavezno na otvorenom polju zaštitimo mrežom za zasjenu i zaštitu od grada“.

chili pop's

Put do gotovog sosa u kojem naša nepca uživaju nimalo nije lak, ali to je za ovog inovativnog, mladog čovjeka još veći izazov.

„Imamo i periode borbe sa korovom, vjetrom, suncem, kišom i navodnjavanjem. Ali sa prvim plodovima to sve prerasta u neopisivu dozu sreće“.

Na svom poljoprivrednom gazdinstvu Dragan uzgaja mnogo sorti ljutih papričica, koje od milja zove Poganice.

„Neke sorte su nam prioritet i njih sadimo u velikim količinama, kao što su Habanero, Scorpion Moruga, Cayenne, Jalapeno, Lemon drop, Fatalii, Aji Amarilo, Hot Portugal i mnoge druge, a tu je naravno i svjetska rekorderka Carolina Reaper koja je trenutno najljuća papričica na svijetu. Pored ljutih papričica uzgajamo slatke paprike, egzotične paradajze u raznim bojama i začinsko bilje, a to sve koristimo za naše pikanterije. Ostale sastojke nabavljamo od lokalnih i provjerenih proizvođača“.

Chili Pop’s sosovi su klasično kuvani sa fermentisanim papričicama gdje se poslije vrši pasterizacija. Papričice Dragan kombinuje sa drugim povrćem, začinima i voćem po sopstvenoj recepturi. Što se tiče fermentacije papričica nakon berbe, Dragan nam je objasnio da prvo zrele papričice melje u anaerobne posude gdje pušta da se izvrši „divlja fermentacija“ bez ikakvih dodataka koji bi ubrzali proces.

„Nakon završene fermentacije papričice se ostavljaju da odstoje/uzriju još neko vrijeme nakon čega ih pasiramo, miješamo sa drugim sastojcima, pasterizujemo, flaširamo, šaljemo na zdravstvene analize i to je to. Spremni smo da zaljutimo nekom dan“.

Chili Pop’s sosovi napravljeni su sa mnogo ljubavi. Postoje naravno određeni standardi u pravljenju sosova, ali ovaj ambiciozni ljubitelj pikanterija ipak to radi na svoj način i objašnjava kako pronalazi inspiraciju.

Pročitaj

„U mom carstvu ljutih proizvoda inspiracija se jednostavno desi. U glavi se slože stvari, neke lude kombinacije mi padnu na um i jednostavno  ja moram da probam to da napravim. Često mi se desi da u glavi imam više kombinacija pa nekad imam problem jer izrodi se i previše ideja odjednom za potencijalne sosove“.

Kada smo pitali Dragana koji sos mu je omiljeni i koja je čarobna formula za njega, nije mogao da se odluči jer u svaki svoj proizvod unese mnogo ljubavi i pažnje, ali otkrio nam je koji proces u pravljenju je njemu omiljeni.

chili pop's

„U frižideru imam otvorenih 20 svojih proizvoda koje konstantno koristim u zavisnosti šta se nađe na trpezi. Mogu reći da su mi favoriti sosovi koji nastaju fermentacijom i dugim odležavanjem papričica u bačvama. Oni imaju taj neki fanki ukus i arome koje jednostavno plešu po vašem nepcu. To su oni proizvodi koji sa jednom kapi poboljšaju i nadograde vaše jelo. Proces fermentacije je nevjerovatan, a u mom slučaju to je preraslo u veliku ljubav i pozitivnu opsesiju koje ne želim da se riješim“.

U Chili Pop’su je uvijek radno. Sezona je počela i u ljutoj kuhinji se svašta miješa, od klasičnih fermentisanih sosova od ljute paprike, soseva u koje se dodaje jabukovo sirće, med ili kombinacije sa bijelim lukom kao i umak sa borovnicama i višnjama iz domaće bašte, pa do sosova obogaćenih domaćim suvim šljivama. Sve ovo će izroditi raznoliku paletu proizvoda koji će srušiti i otvoriti granice našeg ukusa.

chili pop's

„Kidalica sos, Borovnica sos, Višnjica umak, Susamica umak, Paprigano sos, Narandžero sos, Halapenos sos, Krajiška ljutica, Baba Roga sos, Fatalni sos… samo su neki od naših proizvoda. Ovo je hobi koji je prerastao u veliku ljubav i želju da budemo ne samo kvalitetni lokalni nego i svjetski proizvođači. Naša ideja je da uvedemo što više ljudi u svijet „ukusne ljutine“, da naši proizvodi budu probani i da naš brend bude primjećen. Što se tiče vidljivosti na tržistu želja nam je da nas restorani prepoznaju kao kvalitetan domaći proizvod i da dobijemo podršku od većih marketa“.

Dodatni motiv da se u Chili Pops’u još više zakuha i zaljuti jeste i priznanje koje su dobili za kvalitet na Sajmu „Naše najbolje“, koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ukoliko želiš zakoračiti u „ljuti svijet“ i probati sosove čiji je glavni sastojak ljubav, sve informacije su dostupne na Instagram profilu Chili Pop’s i Facebook profilu Chili Pop’s.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum