Trenutno čitaš
Šta se dešava tvojoj koži kada ne unosiš dovoljno vitamina C?

Šta se dešava tvojoj koži kada ne unosiš dovoljno vitamina C?

L'Occitane
L'Occitane

Vitamin C je dobro poznat kao sredstvo za jačanje imuniteta. Ali dobijanje dovoljno ovog vitamina nije važno samo za sprečavanje bolesti. Prema Frances Phillips, RD, registrovanoj dijetetičarki specijalizovanoj za ljepotu, vitamin C je važan i za zdravlje kože. U stvari, nedovoljno vitamina C je štetno.

dovoljno vitamina c
Foto: freepik.com

Preporučena dnevna doza vitamina C je 65 do 90 miligrama, dok se do 2.000 miligrama smatra sigurnim. Dobra vijest je da je relativno lako ispuniti minimum. Phillips objašnjava da postoji toliko mnogo namirnica koje su sjajni izvori ove hranjive tvari. „Dobri izvori vitamina C su maline, jagode, kupine, papaja, spanać, paprika, kelj, kivi, peršun, slatki krompir i citrusi“, kaže ona.

Jedna porcija špinata, na primjer, ima 28 miligrama, narandža ima 82 miligrama, a jedna paprika ima punih 96 miligrama. Ali ako ne dobiješ dovoljno ovog važnog nutrijenta, to će uveliko uticati na tvoju kožu. Ovdje Phillips objašnjava prednosti vitamina C za kožu – i šta se dešava kada ga ne unosiš dovoljno.

Zašto tvojoj koži treba vitamin C?
dovoljno vitamina c
Foto: freepik.com

Phillips kaže da postoji nekoliko razloga zašto je vitamin C ključni nutrijent za zdravlje kože. “Jedan je da vitamin C može djelovati kao antioksidans jer lako gubi elektrone, tako da vitamin C može stabilizovati slobodne radikale koji oštećuju tkivo”, kaže ona. “Naša koža može biti oštećena slobodnim radikalima u našem okruženju, na primjer od zagađenja, UV zraka i dima cigareta.” Phillips objašnjava da bi bez antioksidansa koji bi nas zaštitili od ovih toksina iz okoliša, slobodni radikali oštetili kožu, što bi dovelo do preranog starenja.

Vitamin C takođe pomaže koži da dobije sjaj, za šta Phillips kaže da je uglavnom zato što pomaže u apsorpciji kolagena. “Vitamin C možda doprinosi ovom ‘sjaju’ jer je njegova uloga u sintezi kolagena i kao antioksidans”, kaže ona. “Kada je obnova ćelija sporija, to može dovesti do toga da koža izgleda bez sjaja – a vitamin C pomaže u sprečavanju da se obnavljanje ćelija odvija tako brzo.”

Kolagen se nalazi u hrani kao što su jaja, riba, meso i supa od kostiju (kao i u suplementima) i pomaže u sprečavanju brzog stvaranja bora tako što održava kožu zategnutom. Phillips objašnjava da kad god neko konzumira kolagen (bilo da je u pitanju hrana ili dodatak), uvijek je dobra ideja upariti ga s vitaminom C jer će to učiniti da se kolagen bolje apsorbuje u tijelu. A ako ne jedeš redovno hranu bogatu kolagenom, još je važnije unositi vitamin C jer će to pomoći u vlastitoj proizvodnji kolagena u tijelu.

Na isti način na koji vitamin C pomaže u apsorpciji kolagena, Phillips kaže da pomaže u apsorpciji željeza – još jedna ključna prednost za tvoju kožu. „Kada se gvožđe ne apsorbuje dobro, to može dovesti do anemije i opuštene kože“, kaže ona. Prednosti vitamina C za kožu su jasne. Pa šta se dešava kada ne dobiješ dovoljno?

Kako nedostatak vitamina C utiče na kožu?
dovoljno vitamina c
Foto: freepik.com

Budući da vitamin C pomaže našoj koži da izgleda živahno, jedan efekat koji možemo primijetiti odmah kada ga ne konzumiramo dovoljno je da će naša koža biti bez sjaja. Ali Phillips kaže da postoje štetniji efekti od ovoga. “Najznačajniji znakovi nedostatka vitamina C su desni koje lako krvare i polomljeni kapilari ispod kože uzrokujući precizna krvarenja”, kaže ona. “Ovo je zbog uloge vitamina C u održavanju integriteta krvnih sudova.”

Pročitaj

Ako nečiji unos vitamina C padne ispod jedne petine dnevne preporučene vrijednosti, Phillips kaže da će to uzrokovati još više zdravstvenih problema. “Tada se mogu početi pojavljivati ​​simptomi skorbuta”, kaže ona. To uključuje osjećaj slabosti i umora, razdražljivost i tugu, bolove u zglobovima.

Spomenuli smo koliko je vitamin C važan za apsorpciju gvožđa. Phillips kaže da to znači da dovoljan unos sprečava kožu da pravilno zacijeli kada je oštećena. To, na primjer, čini da je slučajna posjekotina u kuhinji mnogo ozbiljnija. Takođe, osim ovih problema s kožom i zdravstvenim problemima, Phillips kaže da nedostatak vitamina C može uzrokovati i gubitak kose jer je apsorpcija željeza ključna za održavanje kose jakom.

Phillips ponavlja da je vitamin C nutrijent kojeg je zaista lako dobiti dovoljno. Sve dok su voće i povrće redovan dio naše ishrane, naša baza vitamina C treba da bude pokrivena. Međutim, ako se naša prehrana sastoji prvenstveno od prekomjerno obrađene hrane i rijetko jedemo svježe proizvode, postoji rizik od nedostatka. Naša koža nam može reći da postoji dublji zdravstveni problem koji zaslužuje našu punu pažnju. Dakle, ako ti koža izgleda pomalo dosadno ili se lako stvaraju modrice, to bi mogao biti znak da treba povećati unos vitamina C.

Izvor: wellandgood.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum