Trenutno čitaš
Da li probiotici utiču na mršavljenje? Trik ili istina?

Da li probiotici utiču na mršavljenje? Trik ili istina?

probiotici
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

U poslednjih nekoliko godina, probiotici su postali predmet sve većeg interesovanja u vezi sa zdravljem i dobrobiti. Osim što podržavaju zdravlje crijevne flore, mnogi se pitaju da li probiotici mogu imati ulogu i u procesu mršavljenja.

Dok neki tvrde da su probiotici čarobni sastojci za gubitak kilograma, drugi ostaju skeptični u vezi sa takvim tvrdnjama. Da li je veza između probiotika i mršavljenja zaista utemeljena ili je riječ o marketinškom triku?

probiotici
Freepik

Šta su probiotici?

Prije nego što se pozabavimo pitanjem mršavljenja, važno je razumjeti šta su probiotici. Probiotici su živi mikroorganizmi, uglavnom bakterije i kvasci, koji se koriste zbog njihovog povoljnog uticaja na zdravlje. Najčešće se nalaze u fermentisanim namirnicama poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i drugih sličnih proizvoda.

Veza između probiotika i mršavljenja

Istraživanja su pokazala da crijevna flora, odnosno sastav mikroorganizama u crijevima, može imati uticaj na tjelesnu težinu. Neki istraživači sugerišu da određene vrste bakterija u crijevima mogu pomoći u održavanju zdrave težine ili čak podržati proces mršavljenja.

Jedan od mehanizama koji se povezuje sa mršavljenjem jeste regulacija apetita. Neki probiotici mogu uticati na hormon koji kontroliše osjećaj gladi. Takođe, poboljšanje probave i apsorpcije hranljivih materija može doprinijeti boljem metaboličkom zdravlju.

Pročitaj

probiotici
Freepik

Istina je da probiotici mogu imati uticaj na mršavljenje, ali uz oprez!

Iako postoje studije koje sugerišu na vezu između probiotika i mršavljenja, važno je naglasiti da ovo polje istraživanja još uvijek nije potpuno razjašnjeno. Individualni odgovori na probiotike mogu varirati, a uticaj zavisi od vrste probiotika, doze, i opšteg zdravstvenog stanja osobe.

Prije nego što se odlučiš za suplementaciju probioticima sa ciljem mršavljenja, preporučuje se konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom. Ishrana, fizička aktivnost i opšte zdravstvene navike ostaju ključni faktori u procesu mršavljenja. Iako postoji određena istina u vezi sa uticajem probiotika na mršavljenje, važno je sagledati ovu temu sa oprezom i uključiti probiotike kao dio cjelokupnog pristupa zdravom načinu života.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum