Trenutno čitaš
Probiotici su ključ za zdrava crijeva i imuni sistem

Probiotici su ključ za zdrava crijeva i imuni sistem

Jysk
Jysk

Najčešći savjeti stručnjaka kada su u pitanju zdrava crijeva jeste u prvom redu kvalitetna i zdrava ishrana bogata probioticima. Hrana u kojoj se najčešće nalaze probiotici jeste fermentisana hrana: kiseli kupus, salate, jogurt, sir i kefir. Za održavanja jakog i zdravog imunog sistema bitno je svakodnevno unositi neku od ovih namirnica da bi obogatili našu crijevnu mikrobiotu korisnim bakterijama koje će doprinijeti što efikasnijem varenju hrane i jačanju imuniteta.

Foto: thetowerlight.com

Ako se na bilo koji način naruši ravnoteža crijevne mikrobiote važno je da se odgovarajućim probioticima, naravno uz konsultaciju stručnjaka, crijevna flora obnovi. Pojedine studije su pokazale da samo jednonedjeljnom upotrebom određenih medikamenata, crijevna mikrobiota ostaje toliko poremećena da su potrebne i do dvije godine za njen oporavak.

Studije ukazuju i na to da ako su naša crijeva dovoljno opskrbljena zdravim bakterijama i ako se probiotici uzimaju kroz hranu ili kao dodaci smanjuje se učestalost respiratornih infekcija i zubni karijes kod djece, a smatra se da imaju povoljan učinak na eradikaciju Helicobactera pylori kod peptičkog ulkusa te kao prevencija za nastanak alergija.

Foto: foxchase.org

Probiotici predstavljaju dobre bakterije, koje pomažu u uspostavljanju ravnoteže između dobrih i loših bakterija u našim crijevima. Već je poznato da crijevna mikroflora svakog čovjeka predstavlja njegov složen ekosistem. Svaki mikrobiom je jedinstven, čine ga bakterije, gljive, virusi i patogeni koje imaju glavnu ulogu u procesu varenja hrane i održavanju zdravlja ljudi. Crijevna mikrobiota je važna za naš imuni sistem, normalnu funkciju i razvoj crijeva, odbranu od alergena te pomaže u prevenciji od pričvršćivanja patogenih mikroorganizama koji mogu izazvati infekciju.

Opšteprihvaćena definicija probiotika u najužem smislu riječi je definisana od strane Svjetske zdravstvene organizacije i glasi da su to: “Živi organizmi koji, kada se daju u odgovarajućim količinama, imaju povoljne efekte na zdravlje domaćina”.  Izraz probiotik se koristi samo za proizvode koji imaju tačno definisane žive sojeve mikroorganizama sa odgovarajućim brojem sojeva koji se izražavaju kao broj formiranih kolonija.

Pročitaj

Ono što je korisno da shvatimo je to da kao što hranimo bilo koje druge žive organizme, takođe i zdrave bakterije u crijevima treba hraniti probioticima i unositi namirnice bogate njima kako bi te korisne bakterije mogle da obavljaju svoj ključni posao i očuvaju naš zdrav i jak imuni sistem.

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum