Ko ne voli cheesecake? Ipak, ako ti je dosadio stalno isti recept, možda ti se svidi ova kombinacija sa karamel sosom i bobičastim voćem.
Sastojci:
- 250 g keksa
- 260 g šećera
- 60 g maslaca (otopljen)
- 800 g krem sira
- 200 g pavlake
- 1 mahuna vanile
- 4 jaja
- 2 kašike brašna
- 50 ml mlijeka
- maslac za podmazivanje
- karamel sos za serviranje
- bobičasto voće za serviranje
Priprema:
Prethodno zagrij rernu na 150°C. Izmrvi kekse ili ih smiksaj u blenderu. Odaberi kekse prema ličnom ukusu. Pomiješaj mrvice keksa sa šećerom i maslacom. Šećer se može izostaviti, ako ne želiš da bude preslatko. Podmaži kalup i pritisni smjesu od keksa. Ovo će biti osnova za tortu.
Pomiješaj krem sir, pavlaku, šećer i sjemenke vanile. Umiješaj jedno po jedno jaje. Dodaj brašno i mlijeko i dobro promiješaj. Sipaj u kalup preko smjese od keksa i poravnaj. Peci na 150°C oko 1 sat. Ostavi kolač u rerni da se ohladi (sa otvorenim vratima rerne).
Kada se torta ohladi, dodaj karamel sos. Posluži uz bobičasto voće.
Ključne riječi