Kada se klasični cheesecake spoji sa egzotičnim ukusom pistacije, rezultat je jedno neodoljivo desertno iskustvo koje će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce, a mi imamo odličan recept za ovo ljubitelje bogatih kremastih poslastica.
Sastojci:
- 250 g keksa (po izboru)
- 100 g maslaca, otopljenog
- 500 g krem sira, sobne temperature
- 200 g šećera
- 3 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 200 g mljevenih pistacija
- 200 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera u prahu
- 50 g pistacije (za dekoraciju)
Način pripreme:
Zagrijti rernu na 160°C. Pripremiti kalup za tortu promjera 22 cm tako što ćeš dno obložiti papirom za pečenje.
Kekse usitniti u fini prah koristeći blender ili vrećicu i valjak za tijesto. Pomiješati usitnjene kekse s otopljenim maslacem dok se ne dobije homogena smjesa. Utisnuti smjesu na dno kalupa za tortu i ravnomjerno rasporediti. Staviti u hladnjak dok pripremaš punjenje.
U velikoj posudi, mikserom umutiti krem sir i šećer dok ne postane glatko. Dodati jaja jedno po jedno, miješajući nakon svakog dodatka. Dodati ekstrakt vanilije i mljevene pistacije te se promiješati u kompaktnu smjesu.
Preliti smjesu preko ohlađenog keksa u kalupu za tortu. Poravnati površinu smjese i staviti u zagrijanu rernu. Peći cheesecake oko 45-50 minuta, ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi, a sredina treba ostati drhtava.
Izvaditi cheesecake iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na najmanje 4 sata ili preko noći.
Prije posluživanja, pripremi glazuru od slatkog vrhnja. Umutiti slatko vrhnje zajedno sa šećerom u prahu dok ne dobiješ čvrst šlag. Premazati ohlađeni cheesecake ravnomjerno slojem šlaga.
Posuti svježe mljevenim pistacijama po vrhu za dodatne ukrase i okus.
Isprobaj ovaj recept i uživaj u jedinstvenom ukusu koji će oduševiti tvoje nepce!
Naslovna fotografija: cibami_foodandlove