Trenutno čitaš
Brzi i zdravi recepti: Popečci od slanutka i brokule

Brzi i zdravi recepti: Popečci od slanutka i brokule

popečci od slanutka
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Popečci od slanutka i brokule su savršen recept za sve koji traže zdrav, ukusan i brz obrok – idealan čak i za one koji nisu veliki ljubitelji povrća!

S bogatim sadržajem vlakana, proteina i biljnih sastojaka, ovi popečci mogu poslužiti kao glavni obrok ili kao zabavni međuobrok. A najbolji dio? Oni su bez glutena, bez jaja, bez soje, niskomasni i pripremaju se na više načina – bilo u pećnici ili u air fryer-u, sve to za manje od 30 minuta!

popečci od slanutka
elavegan.com

Sastojci:

Za popečke:

  • 225 g brokule
  • 1 konzerva slanutka
  • ½ glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ kašičice soli
  • Crni biber
  • 2 kašičice kvasca
  • ¼ kašičice dimljene paprike
  • ½ šolje (45 g) zobenog brašna

Za pohovanje:

  • 3-4 kašičice prezli – koristi bezglutenske ako je potrebno ili koristi kukuruzno brašno.
  • Malo ulja – za podmazivanje

Priprema:

Otvori konzervu slanutka, ocijedi tekućinu u zdjelu i ostavi je sačuvanu.

Stavi brokulu u kipuću, posoljenu vodu i kuhaj oko 4 minute. Nakon toga dobro ocijedi brokulu kako bi se uklonio višak vode.

U multipraktiku (ili blenderu) stavi kuhanu brokulu, ocijeđeni slanutak, nasjeckani luk, češnjak, so, biber, kvasac i dimljenu papriku. Miksaj da se sastojci malo povežu, a zatim dodaj zobeno brašno. Miksaj još malo, ali pazi da ne pretjeraš jer smjesa treba ostati teksturirana, a ne potpuno glatka.

Rukama oblikujte smjesu u popečke. Svaki komad umoči u sačuvanu tekućinu od slanutka, a zatim uvaljaj u prezle (po potrebi bez glutena) ili kukuruzno brašno da se lijepo obloži sa svih strana.

Premaži košaru air fryer-a (ili pleh za pečenje) laganim slojem ulja. Takođe, poprskaj i popečke – ovo će osigurati da se lijepo zapeku i postanu hrskavi.

 

Metoda pripreme:

Pročitaj
vitamin c kolagen

Air fryer: Stavi popečke u air fryer i pržite ih 18 minuta na 190°C. Nakon oko 12 minuta, okreni ih kako bi se ravnomjerno ispekli.

Pećnica: Ako koristiš pećnicu, prethodno zagrijanu na 205°C, peci popečke oko 25 minuta, uz okretanje nakon 15 minuta.

Savjeti za posluživanje

Ove ukusne popečke posluži uz omiljeni umak. Mogu se poslužiti kao glavno jelo, međuobrok ili čak kao dodatak u salatama i sendvičima.

Zašto ćeš voljeti ovaj recept?

  • Brza priprema: Idealno rješenje kada ti treba zdrav obrok u zadnjem trenutku.
  • Prilagodljivost: Bez glutena, bez jaja, bez soje – recept je savršen za različite prehrambene potrebe.
  • Nutritivna vrijednost: Kombinacija brokule i slanutka osigurava obilje vlakana, proteina i vitamina.

Isprobaj popečke od slanutka i brokule i uvjeri se da obrok nikada nije bio zdraviji i zabavniji!

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum