Trenutno čitaš
Brazilska limunada – kremasto i nešto drugačije osvježenje

Brazilska limunada – kremasto i nešto drugačije osvježenje

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Brazilska limunada nametnula se kao piće ljeta, a moramo se složiti da i zaslužuje svoje mjesto omiljenog ljetnog napitka. Neobična, ali vrlo skladna kombinacija nježnog okusa mlijeka i osvježavajuće limete, ovaj napitak se priprema na jednostavan način.

Drugačijeg ukusa je od klasične limunade, jer ima pjenasti element koji dolazi od dodatka kondenzovanog mlijeka, ali sa veoma dobro izbalansiranom ravnotežom punoće ukusa i oporosti.

Za pripremu ovog napitka često se koriste i limete sa korom. Cijele limete miješaju se sa vodom i ledom kako bi se stvorila baza pića. No, nema potrebe za brigom, jer kondenzovano mlijeko prikriva gorčinu koja dolazi od kore.

Foto: tastingtable.com

Brazilci ovaj osvježavajući napitak nazivaju i švicarska limunada ili  limonada suíça. Postoji nekoliko teorija o tome zašto se u Brazilu često koristi ovaj naziv. Većina vjeruje da je to zbog dodatka kondenzovanog mlijeka, koje se nekada uvozilo iz Švicarske. Drugi vjeruju da je to suíça jer je, navodno, vlasnik restorana koji ju je napravio bio švicarskog porijekla. Na kraju, postoji glasina da je piće napravila ugostiteljska škola koja se nalazi u Švicarskoj.

Kako napraviti limunadu od brazilske limete?

Obavezno dobro očistiti limete, jer se blendaju cijele. Najvažniji je ne blendati dugo, jer će piće imati gorak okus. Korištenje cijelog voća, posebno korice, daće ovom napitku jači ukus citrusa. Kriške limete treba blendati sa vodom kako bi se napravila baza za limunadu; nakon toga dodati malo leda i kondenzovanog mlijeka i nastaviti miksati.

Pročitaj
krofne

Sastojci:

  • 7 čaša hladne vode (1 čaša – 200 ml)
  • 6 komada limete
  • kondenzovano mlijeko – 1/2 šolje
  • zaslađivač po želji

 

Izvor: tastingtable.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum