Trenutno čitaš
Mousse od bijele čokolade i jagoda

Mousse od bijele čokolade i jagoda

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Smatra se da je mousse preteča molekularne gastronomije na osnovu njegove pjenaste prirode. Zapravo, bukvalni prevod riječi “mousse” sa francuskog je “pjena”. Ali ovoj pjeni nisu potrebni visokotehnološki uređaji, jer za njenu pripremu koriste se osnovni kuhinjski alati zajedno s nekim ključnim sastojcima.

Lagani i pahuljasti, slatki i kremasti mousse je delikatan desert koji nam je svima poznat. Najčešći okus je čokoladni, ali može poprimiti različite varijacije poput ovog od bijele čokolade i jagoda. To je istovremeno elegantan desert i jednostavan za pripremu.

Sastojci za 4 osobe:

  • 100 grama bijele čokolade
  • 50 grama putera
  • 1 pakovanje želatina
  • 125 grama jogurta od jagoda
  • 275 ml slatke pavlake (ili šlaga)
  • 75 ml mlijeka
  • 2 kašike vanilin šećer
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 1 bjelance
  • jagode (narezane)
Pinterest

Priprema: 

Čokoladu i puter otopi na pari. Koristi laganu vatru i često miješaj da ne zagori. U šerpi zagrij mlijeko, jogurt, vanilin šećer, smeđi šećer i želatin. U srednjoj posudi, električnim mikserom umuti slatku pavlaku dok se ne stvore čvrsti vrhovi. U velikoj posudi pomiješaj otopljenu čokoladu sa smjesom jogurta i umiješaj kremu. U velikoj posudi umuti bjelanjak pa dodaj i to u smjesu čokolade i jogurta.

Stavi nekoliko kriški jagoda na dno svake posude za serviranje. Prelij pripremljenom smjesom i ukrasi dodatno kriškama jagoda.

Pročitaj

Ne propusti i ostale ultra ukusne recepte!

 

Izvor: yummly.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum