Blondies su veoma slični browniesima, a razlika je u tome što se za brownies upotrebljava crna, a za blondies bijela čokolada. Ova dva kolača imaju jako sličnu teksturu, ali je okus potpuno drugačiji!
Sastojci:
- 225 g maslaca
- 200 g bijele čokolade
- 175 g brašna
- ½ kašičice praška za pecivo
- 200 g smeđeg šećera
- 100 g šećera u prahu
- 3 jaja
- 2 kašičice ekstrakta vanilije
Postupak:
Pleh veličine 21×21 cm obložiti papirom za pečenje. U posudu ubaciti isječen maslac i 100 g izlomljene čokolade, i otopiti na pari. Promiješati kako bi se smjesa sjedinila i ostaviti da se hladi 15 minuta. Zagrijati rernu na 180 C. U posudi pomiješati brašno i prašak za pecivo sa ¼ kašičice soli.
U većoj posudi mikserom umutiti šećer i jaja. Istopljenoj čokoladi dodati ekstrakt vanilije. Ovu smjesu usuti u umućena jaja sa šećerom. Nježno miješati smjesu špatulom, dodajući mješavinu sa brašnom. U smjesu dodati preostalih 100g izlomljene čokolade i sve dobro izmiješati, dok se dobro ne sjedini.
Uliti smjesu u pleh i poravnati krajeve. Peći 30-35 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi u plehu – blondies će potonuti u sredini kako se hlade, baš kao i brownies. Izrezati na 16 kvadrata. Blondies se mogu čuvati do 5 dana u zatvorenoj posudi u frižideru.
Izvor: bbcgoodfood.com