Trenutno čitaš
Benefiti mandarina i prednosti detoksikacije ovim voćem

Benefiti mandarina i prednosti detoksikacije ovim voćem

mandarine
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Voće koje se najčešće povezuje sa zimom je mandarina. Pripada porodici citrusa i izvor je vitamina B, A, C, magnezijuma, kalijuma, kalcijuma i vlakana. Takođe pomaže poboljšati neke tjelesne funkcije i topi višak kilograma.

Idealno, zar ne?! Donosimo sve benefite koje postižemo konzumacijom mandarina, kao i prednosti detoksikacije ovim voćem.

mandarine
Pexels

SMANJUJE NIVO STRESA

Kombinacija vitamina C i vitamina B ima blagotvorno dejstvo na centralni nervni sistem, smanjujući sintezu kortizola. I, kao i svaki drugi citrus, mandarina je odličan antidepresiv koji će ti pomoći podići raspoloženje i podići energiju i aktivnost.

IMA PROTIVUPALNO DEJSTVO

Najvjerovatnije, kada oguliš mandarinu, uklanjaš bijele žilice s voća, ali one sadrže flavonoid koji je odgovoran za održavanje imuniteta. Osim toga, kora mandarine se može dodati u čaj kod jakog kašlja. I ne zaboravi da je askorbinska kiselina jedan od najboljih pomagača pri visokim temperaturama.

mandarine
Pexels

NORMALIZUJE KARDIOVASKULARNI SISTEM

Alkaloid sinefrin pomaže u borbi protiv holesterola, a u tandemu s kalijem i vitaminom C, pomaže u normalizaciji rada krvnih žila, te stabilizuje krvni pritisak i jača mišiće srca.

OBNAVLJA RAD SISTEMA ORGANA ZA VARENJE

Jedan plod ovog citrusa može nadoknaditi oko 6-7% dnevnih potreba za dijetalnim vlaknima, zbog čega se druga nutritivna svojstva bolje apsorbuju. Zbog svojih vlakana mandarina ima restorativni učinak na crijevnu mikrofloru, probavu i funkcionisanje organa za varenje.

POBOLJŠAVA STANJE KOŽE

Pročitaj

Askorbinska kiselina, vitamin C i A zaslužni su za stanje kože, pomažu u borbi protiv bora, suvoće kože, a zaslužni su i za stanje kose, noktiju i kostiju. Uostalom, askorbinska kiselina je uključena u sintezu kolagena, bez kojeg je nemoguća ljepota i zdravlje kože lica, kose i noktiju.

mandarine
Pexels

DETOIKSIKACIJA MANDARINAMA

Ako se odlučiš isprobati detoksikaciju mandarinama, bolje je ući u nju pod nadzorom stručnjaka. Prvo, moraš pripremiti svoje tijelo za mono-dijetu, bez obzira na kojem se proizvodu zasniva. Ne zaboravi na vodu. Smanji ukupni dnevni sadržaj kalorija – uklani brašno i slatkiše, masnu i začinjenu hranu, a dodaj više vlakana i proteina u svoju prehranu.

Dva ili tri dana na takvoj dijeti pomoći će u smanjenju otoka, uklanjanju viška kilograma, poboljšanju stanja kože lica i stabilizaciji emocionalne pozadine.

Evo primjera jednodnevne dijete sa mandarinama:

  • Ujutro, šolja zelenog čaja ili čaša vode.
  • Za doručak – kuvana jaja i dvije mandarine. Da bi  obrok bio kaloričniji, možeš dodati hljeb, ali samo od brašna od cijelog zrna.
  • Za ručak – pečena ćuretina ili riba sa povrćem.
  • Užina – dvije mandarine.
  • Za večeru – salata sa dodatkom začinskog bilja, povrća, po želji možeš dodati sir.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum