Trenutno čitaš
Zašto jedenje banane svaki dan može pomoći da živiš duže?

Zašto jedenje banane svaki dan može pomoći da živiš duže?

banane
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

U potrazi za stvaranjem zdravih navika često postavljamo visoke ciljeve od kojih vremenom odustajemo. Možda je bolje prepoznati i održavati nekoliko zdravih navika koje već su lakše izvodive…

Na primjer, kupovina banana je super zdrava navika. Jednostavno jedenje ove moćne voćke može biti jedan od najjednostavnijih anti-aging trikova. Bianca Tamburello, nutricionistkinja iz New Yorka, objašnjava zašto.

pexels

Flavonoidi: Banane su bogate flavonoidima, specifičnom vrstom antioksidanta, koji pruža protuupalne koristi i promoviše zdravo starenje.

Topiva vlakna: Banane sadrže topiva vlakna, koja podržavaju zdravlje srca, snižavaju razinu kolesterola i mogu doprinijeti smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

Resistentni skrob: Nezrele zelene banane sadrže poseban tip vlakana, resistentni skrob, koji hrani zdrave bakterije u crijevima i podržava zdravlje tijela i uma.

pexels

Kalijum: Banane su izvrsne za unos kalijuma, minerala važnog za zdravlje kostiju, funkciju bubrega i regulaciju krvnog pritiska.

Vitamin C: Banane su takođe izvor vitamina C, koji podržava imunološku funkciju i zacjeljivanje rana.

Zdravlje probave: Banane su bogate prehrambenim vlaknima koja podržavaju probavu, sprečavaju zatvor i podstiču redovnu stolicu.

Energija: Zahvaljujući prirodnim šećerima (poput saharoze, fruktoze i glukoze) i vlaknima, banane su odličan izvor energije prije ili nakon fizičke aktivnosti.

pexels

Zaštita od hroničnih bolesti: Zbog svojih antioksidativnih svojstava, banana može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i rizika od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, određenih vrsta raka i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Zdravlje kože: Vitamin C i antioksidanti prisutni u bananama mogu podstaći proizvodnju kolagena, poboljšavajući elastičnost kože i smanjujući znakove starenja.

Pročitaj
Bounty zobena kaša

Zdravlje kostiju: Osim kalijuma, banane sadrže i druge minerale poput magnezijuma i mangana, koji su ključni za zdravlje kostiju. Redovna konzumacija može pomoći u očuvanju jakih i zdravih kostiju tokom života.

pexels

Zdravlje srca: S obzirom na njihovu sposobnost regulacije krvnog pritiska, konzumacija banana može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomaže u održavanju zdravog srca.

Ublažavanje simptoma stresa i anksioznosti: Banane sadrže aminokiselinu poznatu kao triptofan, koji se u tijelu pretvara u serotonin – neurotransmiter, koji može poboljšati raspoloženje i generalno smanjiti osjećaj stresa i anksioznosti.

Uzimanje u obzir svih ovih benefita, može se zaključiti da redovna konzumacija banana može imati pozitivan efekat na opšte zdravlje i dobrobit, te pomoći u promociji dugotrajnog i kvalitetnog života.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum