Trenutno čitaš
Krekeri od avokada sa laganom salsom

Krekeri od avokada sa laganom salsom

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

U svijetu grickalica, tu je divna fuzija okusa – krekeri od avokada sa ukusnom salsom koja se lako pravi. Ovi krekeri su savršena zdrava grickalica.

Avokado nije samo moderan nadjev za tost on je nutricionistički pun blagodati koje mogu pozitivno uticati na naše zdravlje. Od zdravlja srca do blistave kože, kremasto zeleno voće nudi bezbroj prednosti.

Krekeri

  • 1 avokado (250g)
  • 1 ½ šolje (155 g) običnog brašna
  • 1 šolja (120 g) sjemenki bundeve
  • ½ šolje (55 g) sjemenki suncokreta
  • ½ šolje (70 g) sjemenki susama
  • ¼ šolje (12 g) nutritivnog kvasca
  • 1 kašika limunovog soka, po ukusu
  • 1 kašika italijanskog bilja, po ukusu
  • 1 kašičica bijelog luka u prahu, po ukusu
  • ½ kašičice soli

Salsa

  • 1 avokado, seckani
  • 200 g kukuruza iz konzerve
  • 1 paprika, nasjeckana
  • 2 paradajza, nasjeckana
  • ¼ šolje sitno sjeckanog korijandera (opciono)
  • 2 kašike soka od limete, po ukusu
  • So i biber, po ukusu

Priprema

Pročitaj
tiramisu od rižinih galeta

Zagrij rernu na 160 C. Štapnim mikserom ili u blenderu izmiksaj avokado u pire. U zdjeli pomiješaj sve sastojke. Tijesto treba da bude malo lepljivo, ali čvrsto.

Između dva velika komada papira za pečenje oklagijom poravnaj tijesto. Što su krekeri tanji, to će biti hrskaviji. Skini gornji komad papira za pečenje. Prebaci papir za pečenje i tijesto u pleh. Pospite preostale sjemenke na tijesto i lagano ih utisni u površinu. Nožem nježno razrežite tijesto u željene oblike.

Peci krekere 30-40 minuta ili dok ivice ne porumene. Što duže pečeš krekere, biće hrskaviji.  Kada su krekeri vrući iz rerne, pažljivo ih isjeci po urezanim linijama. Ostavi da se potpuno ohlade na plehu za pečenje.

Sve sastojke za salsu sipaj u činiju i začini. Poslužite uz krekere od avokada.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum