Trenutno čitaš
TikTok teorija tvrdi da nam treba 7 prijatelja

TikTok teorija tvrdi da nam treba 7 prijatelja

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Prijateljstva mogu biti nezgodna. Između posla, porodice i svih ostalih stvari, može biti teško držati korak sa svim našim voljenima. Često, smatramo pobjedom ako uspijemo da se vidimo sa jednim ili dvoje naših najbližih prijatelja redovno. Zamislite iznenađenje kada se pojavila takozvana teorija 7 prijatelja u trendu na TikToku (govorimo o 13,6 miliona pregleda na hashtagu #7friendtheory— koji raste).

Teorija 7 prijatelja tvrdi da svako treba da ima sedam prijatelja koji se uklapaju u određene kategorije, od kojih svaki ima različitu ulogu u našem životu.

Pinterest

Prema teoriji, trebali bismo imati:

  • Prijatelj kojeg imaš od malih nogu.
  • Prijatelj koji bi te mogao nasmijati u svakoj situaciji.
  • Prijatelj s kojim možeš mjesecima ili godinama ne razgovarati, ali kad se ponovo vidite nastavite gdje ste stali.
  • Prijatelj kome možeš reći bilo šta.
  • Prijatelj koji ti je kao sestra ili brat.
  • Prijatelj sa kojim ne možeš zamisliti da ne budete prijatelji.
  • Prijatelj koji zna za sve tvoje probleme u vezi, iako ne želi da čuje za to.

„S pozitivne strane, teorija nudi pojednostavljeni okvir za razumijevanje višestrukih uloga koje prijatelji mogu igrati u našim životima. Podstiče pojedince da cijene jedinstvene kvalitete i doprinose svojih prijatelja, služeći kao dirljiv podsjetnik u svijetu u kojem površne internetske veze često zasjenjuju prave ljudske veze,” kaže Dennis Dearie, licencirani bračni i porodični terapeut. On dodaje da naglašava važnost raznolikosti i dubine u našim društvenim krugovima, pokazujući da različiti prijatelji mogu (i trebaju) ispuniti različite društvene i emocionalne potrebe.

Jeff Yoo, licencirani bračni i porodični terapeut, cijeni trend zbog naglaska koji stavlja na važnost bliskih prijateljstava. “Prijateljstva sprečavaju izolaciju i usamljenost, neka istraživanja sugerišu da postotak onih koji imaju trajne veze doživljavaju koristi kao što su manje stresa u životu, jer imaju sistem podrške, bolju aktivnost mozga, poboljšano zdravlje s manje epizoda bola, kao i uključenje u srećne aktivnosti.” Teorija 7 prijatelja slavi ta prijateljstva i ono što ona donose u naše živote. Dearie dodaje: “Teorija prenosi pozitivnu poruku o vrijednosti prijateljstva i jedinstvenim kvalitetama koje svaki prijatelj donosi, u skladu sa širim kulturnim naglaskom na zahvalnost i pozitivnost.”

Što se tiče zašto je trend uzeo maha na TikTok-u, Yoo pretpostavlja da je dobio toliku privlačnost zbog pozitivnog osjećaja. „Svijet je danas pun negativnosti i većina nas gladuje za nečim što nam daje nadu, društvene mreže su nam pružile humor i radost kroz TikTok. Pronalaženje načina da se nosite s neizvjesnošću u današnjem okruženju je dobra stvar. Izgradnja pozitivnog i zdravog sistema podrške je ono što pruža teorija 7 prijatelja i omogućava drugima da nauče kako izgleda dobar prijatelj.”

Pinterest

To ne znači da bi to trebalo shvatiti kao čvrsto pravilo o tome kako izgraditi i održati svoj društveni krug. Dearie napominje da iako je ključno prepoznati koliko su prijateljstva važna, „imperativ je prepoznati da je prijateljstvo duboko zamršeno i nijansirano, da se proteže izvan granica bilo koje kontrolne liste ili teorije. Dok teorija 7 prijatelja pruža strukturirano sočivo kroz koje se razmatraju prijateljstva, ne treba je pogrešno tumačiti kao kruti recept koji diktira broj prijatelja koji treba imati ili specifične uloge koje moraju ispuniti.” Prijateljstva su, napominje, duboko lična i mogu se razlikovati u zavisnosti od individualnih preferencija, potreba i životnih okolnosti. Osim toga, jedan od tvojih prijatelja bi mogao uspješno ispuniti više uloga sa liste.

Takođe, dodaje da je prijateljstvo jedna od onih stvari koje imaju kvalitet u odnosu na kvantitet. Samo zato što nemamo sedam odvojenih ljudi za te uloge, ne znači da nas naš manji krug prijatelja ne ispunjava na isti način. Problem sa uzimanjem nečeg poput Teorije 7 prijatelja kao više od zabavnog načina da se slavi drugarstvo je taj što može postaviti nerealna očekivanja od prijateljstva, kaže Dearie. “Ne može svako neprimjetno obuhvatiti svih sedam tipova prijatelja u svom društvenom krugu, a poređenja s ovim idealiziranim standardom mogu potencijalno izazvati osjećaj neadekvatnosti.”

Pročitaj

Imaj na umu da su trendovi na društvenim mrežama poput ovih daleko od naučnih. Dearie kaže: „Kao terapeut, čvrsto vjerujem u slavljenje pozitivnih aspekata ovog trenda, kao što su zahvalnost i uvažavanje prijatelja. Međutim, korisnici bi trebali voditi računa o potencijalnim štetnim efektima, kao što je podsticanje nerealnih očekivanja ili ohrabrivanje društvenog poređenja. U konačnici, kvalitet prijateljstava i podrška koju oni pružaju trebali bi ostati primarni fokus.”

 

Izvor. purewow.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum