Trenutno čitaš
Ulaz u svijet prepun arheoloških čuda

Ulaz u svijet prepun arheoloških čuda

Çatalhöyük Information and Reception Centre
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Çatalhöyük je najpoznatije svjetsko nalazište neolita. Smješten u unutrašnjosti Turske, u blizini Konye, Çatalhöyük predstavlja najstariju i najuređeniju neolitsku naseobinu ikada pronađenu. Vjeruje se da je život na ovom mjestu bio uređen još prije 9.000 godina. Ova lokacija koja je uvrštena na UNESCO popis svjetske baštine poziva posjetioce da se vrate u prošlost i otkriju ovo urbano naselje – prahistorijske artefakte i kuće od zemljanih cigli.

Turska je, u okviru stalne posvećenosti očuvanja kulturnog naslijeđa, otvorila najmoderniji centar za informacije i posjetioce u Çatalhöyüku u Konji. Centar za informacije i posjetioce za koji se očekuje da će ojačati promociju lokacije i stimulsati turizam u Konji, najavljuje novu eru istraživanja i uvažavanja ovog arheološkog blaga.

Çatalhöyük Information and Reception Centre 5

Smješten unutar arheološkog nalazišta, Çatalhöyük Information and Visitor Center je simboličan portal u svijet koji je prepun arheoloških čuda i kulturnog značaja. Centar, koji obuhvata 28.500 kvadratnih metara u posebnom projektnom području u okviru Plana zoniranja usmjerenog na očuvanje, ima za cilj pružiti sveobuhvatan uvid u bogato nasljeđe ovog svjetskog naslijeđa, proširujući njegov doseg svim posjetiocima. Ovaj zajednički projekat, podržan od strane opštine Konja, Razvojne agencije Mevlana i Ministarstva kulture i turizma, simbolizuje posvećenost Turske očuvanju i održivom dijeljenju Çatalhöyükovog naslijeđa. Centar nudi sveobuhvatno iskustvo za posjetioce koji žele razotkriti misterije ove drevne civilizacije.

Çatalhöyük Information and Reception Centre

Značaj Çatalhöyüka je, osim u njegovoj starosti, u očuvanim kulturnim i društvenim strukturama koje pružaju neprocjenjiv uvid u evoluciju ljudskog društva, društvenu organizaciju i kulturne prakse. Veoma napredan dizajn naselja – sa kućama izgrađenim u nizovima, zajedničkim zidovima i pristupom kroz krovne otvore – pokazuje sofisticirano razumijevanje urbanog planiranja i održivog života, što mu i dalje historijski značaj.

Pročitaj

Najveća drvena javna zgrada u Turskoj

Centar nudi sveobuhvatno razumijevanje Çatalhöyüka i njegove okoline, arheološka iskopavanja te teme života i smrti tokom neolitske ere. Sa interaktivnim prikazima i zadivljujućim multimedijalnim instalacijama, centar poziva posjetioce da zarone duboko u mistični svijet Çatalhöyüka, otkrivajući njegovu složenu prošlost i društvene zamršenosti njegovih drevnih stanovnika. Arhitektonski dizajn centra je jedinstven – u potpunosti je izgrađen od drveta, osim krova, što ga čini najznačajnijom drvenom javnom investicijom Turske. Pored izložbenog prostora, kompleks obuhvata i kancelarije, suvenirnicu, višenamjensku salu, vidikovac i kafeteriju. Takođe, centar obezbjeđuje veliki parking koji može da primi do 151 vozilo.

Centar za informacije i posjetitelje Çatalhöyük dizajniran je tako da zadovolji istorijske i arheološke interese posjetilaca, dok istovremeno zadovoljava njihove društvene potrebe. Poziva entuzijaste istorije i radoznale umove da se upuste na impresivno putovanje kroz vrijeme u Çatalhöyüku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum