Slanutak postaje ukusno hrskav u air fryeru i pruža dobrodošao teksturalni kontrast lisnatom zelju u ovoj salati. Brzi preliv od tahini-limuna daje orašast i kiselkast ukus. Probaj ovaj recept za salatu sa slanutkom i tahinijem.
Sastojci:
- 1 konzerva slanutka
 - 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
 - ¼ kašičice soli
 - ⅛ kašičice bijelog luka u prahu
 - ⅛ kašičice mljevene paprike
 - 3 kašike tahinija
 - 3 kašike limunovog soka
 - 2 kašike vode
 - 1 kašičica Dijon senfa
 - 1 kašičica meda
 - 6 šoljica natrgane salate ili iskidanih listova kelja
 - 1 ⅓ šolje sjeckanog krastavca
 - 1 ⅓ šolje sjeckane rotkvice
 - ½ šolje narezanih Kalamata maslina (opciono)
 - ½ šolje rendanog parmezana
 - 2 kašičice crnog i/ili bijelog susama, tostiranih
 
Priprema:
Rasporedi slanutak na papirnate ubruse; osuši. Prebaci u srednju činiju. Dodaj 1 kašiku ulja, so, bijeli luk u prahu, crni luk u prahu i biber; protresti. Rasporedi slanutak u jednom sloju u korpu friteze od 6 do 8 litara.
Peci na 190°, jednom protresući korpu dok ne porumeni, 16 do 18 minuta. (Neki slanutak će pucati.) Ostavi slanutak sa strane da se ohladi.
U međuvremenu umuti preostalu 1 kašiku ulja, tahini, limunov sok, vodu, senf i med u maloj posudi dok se dobro ne sjedine.
Podijeli zelenu salatu (ili kelj) u 4 plitke zdjele. Pospi krastavcem, rotkvicama, maslinama (po želji) i parmezanom. Pospi ravnomjerno slanutak i prelij dresingom. Pospi susamom i uživaj u jelu.
		
		
			





