Trenutno čitaš
Jaja sa brusketama na italijanski način

Jaja sa brusketama na italijanski način

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ovako napravljena jaja mogu biti obilno predjelo za ručak ili obrok sam po sebi. Pripremi jaja na italijanski način i uživaj uz bruskete u okusima paradajza, mocarele i kobasice.

jaja sa brusketama
Foto: JEN CAUSEY
Sastojci:
  • 1 baget, prepolovljen i narezan po dužini
  • 1 ½ kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 100g mocarele niske vlažnosti, narezane na 8 komada
  • 340g ćureće kobasice (ili neke druge)
  • 1 ½ šolje sjeckanog crvenog luka
  • 3 čena bijelog luka, isjeckana
  • 1 limenka paradajza sosa od 900g
  • 1 ½ kašičice svježeg origana, plus još za posluživanje
  • ¾ kašičice košer soli
  • 4 velika jaja
  • ¼ kašičice crnog bibera
Priprema:

Zagrij rernu na 200 stepeni. Stavi kriške bageta na lim za pečenje; premaži uljem i stavi na svaki po 2 komada mocarele. Peci dok sir ne postane pjenušav i ne porumeni, oko 12 minuta.

U međuvremenu, zagrij veliku tavu otpornu na prijanjanje na srednje jakoj vatri. Dodaj kobasicu i kuvaj, miješajući i lomeći je drvenom kašikom, dok se skoro ne skuva, 5 minuta. Dodaj luk i bijeli luk i kuvaj, miješajući, dok luk ne postane proziran, oko 3 minuta. Umiješaj paradajz, origano i so. Pusti da provri i kuvaj, povremeno miješajući, dok se malo ne zgusne, oko 3 minuta.

Smanji temperaturu rerne na 190 stepeni.

Pročitaj

U sos razbij jaja, ostavljajući razmak između njih. Pospi biberom. Prebaci u rernu i peci dok se bjelanca ne stegnu, a žumanca ostanu još uvijek mekana, 7 do 9 minuta. Pospi origanom. Posluži u činijama sa tostom od mocarele.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum