Bundeve sadrže sastojke, koji imaju mnogo prednosti za naše zdravlje. One su bogate vitaminima, mineralima i drugim hranjivim sastojcima. Redovna upotreba bundeve može da smanji nivo „lošeg“ holesterola, koji direktno utiče na rad srca. Jesen je idealno vrijeme za recepte od bundeve, a ovu punjenu bundevu ćeš vrlo lako pripremiti.
Sastojci:
- 1 velika bundeva, očišćena i izdubljena
- 1 tikvica, oljuštena i isječena na komadiće
- 200 g smeđe riže
- Prženi indijski orasi, grubo isjeckani
- šaka grožđica
- 1 kašika javorovog sirupa
- 1 čajna kašičica čilija
- Malo morske soli
- Maslinovo ulje
Priprema:
Zagrij rernu na 200 stepeni Celzijusa. Očišćenu i izdubljenu bundevu stavi na pleh za pečenje, zajedno s isjeckanom tikvicom. Tikvicu možeš premazati maslinovim uljem i posoliti po ukusu.
Dok se bundeva i tikvica peku, skuhaj smeđu rižu prema uputstvima na pakovanju. Obično to traje oko 30-40 minuta. Kada riža bude gotova, ocijedi je ako je potrebno.
U velikoj posudi, pomiješaj skuhanu smeđu rižu, pržene indijske orahe, grožđice, javorov sirup, čili i malo morske soli. Sve dobro sjedini kako bi se ukusi spojili.
Kada bundeva postane mekana nakon pečenja (oko 25-30 minuta), izvadi je iz rerne i napuni je pripremljenom mješavinom od riže i povrća. Napunjenu bundevu možeš vratiti u rernu na nekoliko minuta kako bi se svi sastojci dodatno zagrijali, a zatim je posluži toplu.
Uživaj!
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.