Jesen je pravo vrijeme da se prepustimo toplim, mirisnim zalogajima koji spajaju slatko i slano. Upravo takvi su i ovi neodoljivi zalogaji od lisnatog tijesta punjeni svježim kozijim sirom, smokvama, medom, aromatičnim začinima i hrskavim orasima. Idealni su kao predjelo, lagani ručak ili kao dodatak svečanoj trpezi uz čašu vina.
Ono što je najbolje recept je jednostavan, a rezultat izgleda i miriše kao iz omiljene pekare.
Sastojci:
- 1 pravougaono lisnato tijesto
- 6 srednjih smokava
- Svježi koziji sir
- 1 kašika meda
- 1 kašičica timijana
- 1 kašičica ruzmarina
- 50 g oraha (krupno sjeckanih)
Za premaz: 1 žumance + 1 kašika mlijeka (klasičnog ili biljnog)
Priprema:
Zagrij rernu na 180°C.
Smokve isijeci na tanke kriške, a orahe grubo nasjeckaj. U činiji pomiješaj sir, med, začine i orahe. Lisnato tijesto razvuci i premaži smjesom. Rasporedi kriške smokava u redovima, ostavljajući oko 1 cm praznog ruba.
Tijesto izreži na trake jednake širine (oko 10 komada), svaku uvij u rolnicu i stavi na pleh obložen papirom za pečenje.
Umutite žumance s mlijekom i premaži rolnice da dobiju zlatnu boju.
Peci 30–35 minuta, dok ne porumene i zamirišu.
Po želji, dodaj još malo meda prije posluživanja.