Trenutno čitaš
Mirisne rolnice od smokava i sira za cozy trenutke

Mirisne rolnice od smokava i sira za cozy trenutke

rolnice

Jesen je pravo vrijeme da se prepustimo toplim, mirisnim zalogajima koji spajaju slatko i slano. Upravo takvi su i ovi neodoljivi zalogaji od lisnatog tijesta punjeni svježim kozijim sirom, smokvama, medom, aromatičnim začinima i hrskavim orasima. Idealni su kao predjelo, lagani ručak ili kao dodatak svečanoj trpezi uz čašu vina.

Ono što je najbolje recept je jednostavan, a rezultat izgleda i miriše kao iz omiljene pekare.

Sastojci:

  • 1 pravougaono lisnato tijesto
  • 6 srednjih smokava
  • Svježi koziji sir
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica timijana
  • 1 kašičica ruzmarina
  • 50 g oraha (krupno sjeckanih)

Za premaz: 1 žumance + 1 kašika mlijeka (klasičnog ili biljnog)

Priprema:

Zagrij rernu na 180°C.

Smokve isijeci na tanke kriške, a orahe grubo nasjeckaj. U činiji pomiješaj sir, med, začine i orahe. Lisnato tijesto razvuci i premaži smjesom. Rasporedi kriške smokava u redovima, ostavljajući oko 1 cm praznog ruba.

Tijesto izreži na trake jednake širine (oko 10 komada), svaku uvij u rolnicu i stavi na pleh obložen papirom za pečenje.

Umutite žumance s mlijekom i premaži rolnice da dobiju zlatnu boju.

Peci 30–35 minuta, dok ne porumene i zamirišu.

Po želji, dodaj još malo meda prije posluživanja.

Pročitaj
Turska gastronomija

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum