Zaboravi na uključivanje rerne po ovim vrućinama – ljeto zove na hladne deserte koji su brzi, lagani i apsolutno neodoljivi. Upoznaj svoj novi omiljeni kolač od jagoda koji se ne peče, a pravi se za tili čas – i nestaje još brže!
To je desert koji se slaže u slojevima – obično keksa, kreme i voća – i hladi u frižideru dok se sve ne sjedini u savršeno sočan kolač. Zvuči kao san? I jeste. A najbolji dio: treba ti samo 6 sastojaka!
Sastojci:
- Krem sir
- Šećer u prahu
- Slatka pavlaka
- Ekstrakt vanilije
- Mljeveni ili klasični graham keksi (može i petit ili plazma)
- Svježe jagode
Kako se pravi:
Umuti krem sir sa šećerom u prahu dok ne postane gladak i kremast. U drugoj posudi umuti slatku pavlaku – prvo do mekih vrhova, zatim dodaj šećer i vaniliju i nastavi dok ne postane čvrst šlag.
Spoji krem sir i šlag u jednu divno pjenastu smjesu. Odvoji malo kreme sa strane za završni sloj.
U dublju posudu stavi tanak sloj kreme, zatim red keksa. Preko keksa nanesi polovinu kreme, pa sloj svježih jagoda. Ponovi red: keks → krema → jagode.
Završavaš s još jednim slojem keksa i preostalom kremom. Na vrh poredaj još jagoda – možeš ih čak i posuti s malo šećera ili dodati listiće mente za efekat.
Stavi u frižider na najmanje 4 sata, idealno preko noći. To će pomoći da se svi slojevi povežu i omekšaju – i da se desert “sjedini” u pravu tortu.
BONUS ideje:
- Umjesto jagoda – koristi borovnice, maline ili breskve.
- Dodaj malo limunove korice u kremu za dodatnu svježinu.
- Umjesto keksa – probaj piškote ili integralne kekse za zdraviju verziju.
Ako postoji desert koji vrišti ljeto, lakoća i uživanje, to je kolač od jagoda. Uživaj u svakom zalogaju ovog kremastog savršenstva – i obavezno napravi duplu dozu, jer nestaje brzinom svjetlosti!