Trenutno čitaš
Turski mokri kolač je vrhunac svih čokoladnih poslastica

Turski mokri kolač je vrhunac svih čokoladnih poslastica

čokoladna poslastica
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ako tražiš desert koji spaja sočnost, bogat čokoladni ukus i jednostavnost pripreme, turski mokri kolač je pravi izbor za tebe! Idealno ga je poslužiti uz šoljicu kafe ili kao desert nakon svečanog ručka, jer njegova sočnost i bogatstvo ukusa nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Bilo da ga pripremaš za porodicu, prijatelje ili samo za svoje uživanje, turski mokri kolač garantuje trenutke čiste čokoladne sreće!

Sastojci:

Biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 3 kašike kakaa
  • 220 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
turski mokri kolač
Foto: espreso.co.rs

Preliv 1:

  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 300 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 80 g šećera
  • 2 kašike kakaa
  • 100 g čokolade za kuhanje

Preliv 2:

  • 400 ml mlijeka
  • 30-40 g šećera
  • 2 kašike kakaa
  • 1,5 kašika brašna
  • 100 g čokolade za kuhanje
turski mokri kolač
Foto: putnikofer.hr

Priprema:

Pjenasto umuti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. Dodaj mlijeko, ulje i kakao, pa lagano sjedini. Na kraju umiješaj brašno i prašak za pecivo, vodeći računa da smjesa ostane glatka.

Ulij smjesu u pripremljen pleh i peci na 180°C oko 20 minuta. Provjeri čačkalicom da li je biskvit pečen.

U loncu zagrij vrhnje, mlijeko, ulje, šećer i kakao. Kada proključa, makni s vatre i dodaj čokoladu, miješajući dok se ne otopi.

Vruć biskvit izreži na kocke i izbockaj čačkalicom, a zatim postepeno prelij prvi nadjev dok kolač ne upije svaku kap čokolade.

Pripremi drugi nadjev na isti način. Sve sastojke pomiješaj i na kraju u gotov preliv dodaj čokoladu i miješaj dok se ne otopi. Ostavi da se ovaj preliv ohladi uz povremeno miješanje kako bi ostao svilenkast, a zatim ga prelij preko kolača.

Pročitaj
jesenji čaj

Posluži ga rashlađenog za maksimalni užitak, a ako želiš dodatnu dozu dekadencije, ukrasi ga šlagom ili svježim voćem.

Prati nas

   

 

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum