Trenutno čitaš
Sphere u Las Vegasu dobija blizanku: Nova futuristička atrakcija stiže u Abu Dabi

Sphere u Las Vegasu dobija blizanku: Nova futuristička atrakcija stiže u Abu Dabi

sphere las vegas

Sphere u Las Vegasu, impresivna kupola koja je redefinisala pojam zabave uživo, uskoro više neće biti jedina te vrste. Sphere Entertainment Co. i Odjel za kulturu i turizam Abu Dhabija (DCT) objavili su planove za izgradnju slične strukture u Abu Dabiju, čime ovaj grad potvrđuje svoju ambiciju da postane globalni centar kulture i inovacija.

Kada je otvorena u septembru 2023, Sphere u Las Vegasu oduševila je posjetioce ne samo svojim izgledom, već i vrhunskom tehnologijom koja pruža nezaboravna iskustva. Planovi za novu kupolu u Abu Dabiju još uvijek su u ranoj fazi, a datum izgradnje ili otvaranja nije preciziran. Međutim, ovo partnerstvo je dio dugoročne strategije turističkog razvoja Abu Dhabija za 2030. godinu.

Prema riječima Jamesa L. Dolana, izvršnog predsjednika Sphere Entertainmenta, vizija ove kompanije je da stvori globalnu mrežu Sphere objekata koji će redefinisati kulturnu i zabavnu ponudu širom svijeta. Iako su planovi za London propali zbog lokalne opozicije, Abu Dabi se nametnuo kao savršena lokacija za novu investiciju.

„Sphere nije samo mjesto za događaje – to je transformativno iskustvo,“ rekao je Dolan. Nova kupola u Abu Dabiju koristiće Sphere brend, patente i vlasničku tehnologiju, kao i intelektualno vlasništvo. Dogovor uključuje i godišnje naknade za kreativne sadržaje i operativnu podršku iz Las Vegasa.

Sphere u Las Vegasu, koja je koštala više od 2 milijarde dolara, već je ugostila spektakularne događaje. U2 je otvorio prostor spektakularnim rezidencijama, a slijedili su ih Dead & Company i Eagles. Osim koncerata, Sphere je postala dom i za filmska ostvarenja poput „Postcard from Earth“ Darena Aronofskyja.

Jedinstveni prostor već je bio domaćin sportskih događaja, uključujući UFC borbe i NHL draft, čime je pokazao svoj potencijal kao multifunkcionalno mjesto. Uprkos početnim gubicima u poslovanju, prihod od 273,4 miliona dolara u četvrtom kvartalu pokazuje da interes publike ne jenjava.

Budućnost je svijetla za Sphere – i ona više nije rezervisana samo za Las Vegas. Sada, svi putevi vode ka Abu Dabiju, gdje će ova impresivna struktura donijeti potpuno novu dimenziju zabave i iskustava za posjetioce iz cijelog svijeta.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum