Trenutno čitaš
Sfera je najveća nova atrakcija u Las Vegasu

Sfera je najveća nova atrakcija u Las Vegasu

Gala Home
Gala Home

Iako sa zakašnjenjem zbog pandemije, 5. jula Sfera (The Sphere) je po prvi put osvijetljena, promijenivši zauvijek horizont Las Vegasa. Ali sljedećeg mjeseca, 29. septembra, The Sphere će u svom punom sjaju otvoriti grupa U2, prvim nastupom benda nakon skoro četiri godine.

Ovo je zaista veliko, doslovno, figurativno i kao turistička atrakcija.

2023. je posebno važna godina za Las Vegas – održaće se nova F1 utrka i debi potpuno novog mega kazino resorta, Fontainebleau. Ali kockarnica i veliki sportski događaji nisu ništa novo u Gradu grijeha, dok The Sphere u Venetian Resort u Las Vegasu nikada nije viđeno da sada bilo gdje na svijetu.

Pet godina i više od 2 milijarde dolara u nastajanju, ovo novo mjesto je najskuplji zabavni poduhvat u istoriji grada – znatno više od još uvijek novog najmodernijeg stadiona Allegiant, domaćina Super Bowla 2024. U gradu koji voli superlative, to je najveća sferna struktura na svijetu.

Razvijen od strane kompanije Madison Square Garden, prvobitno se zvao MSG Sphere, ali je u partnerstvu sa susjednim Venetian resortom, najvećim gradskim ljetovalištem, s više od 7000 soba, izgrađena na zemljištu u vlasništvu kazina.

venetianlasvegas.com

Sfera može primiti 17.600 ljudi, s podnom prostorijom za ukupno 20.000. Sa nevjerovatno sofisticiranim ozvučenjem, to je prvenstveno mjesto za velike koncerte i odmah zauzima mjesto među najpoželjnijim mjestima za gledanje muzike uživo na svijetu. Ali The Sphere takođe planira da na svojoj sceni ugosti takmičenja u boksu, mješovitim borilačkim vještinama, rvanju i e-sportu.

Iznutra i izvana, površina Sfere je džinovski LED ekran, ili kako ga oni zovu, „Vivid Canvas“. Za fanove unutra, ovo predstavlja impresivan prikaz koji se prostire preko i oko publike, dopuštajući izvođačima na sceni da obogate svoje nastupe ultra-dramatičnim video zapisima i slikama. To nije samo još jedan 4D ekran visoke rezolucije, već LED ekran najveće rezolucije na svijetu.

Zatim, tu je i zvuk – svako pojedinačno sjedište ima svoj zvučni sistem i opremljeno je haptičkom tehnologijom (koja stvara iskustvo dodira sa silama ili vibracijama) tako da svaki obožavatelj može doslovno “osjetiti” koncert. Sam zvuk se isporučuje kroz 3D audio beamforming i sintezu talasnog polja (šta god da je to, jer je mnogo tehnologije novo i razvijeno samo za The Sphere) u razmjerama koje nikada prije nisu pokušane, sa 1.600 stalno instaliranih matričnih modula zvučnika, još 300 koji se mogu pomjerati da bi se zvuk prilagodio svakoj izvedbi i 167.000 pojedinačno pojačanih drajvera za zvučnike.

Pročitaj

Teško je zamisliti kakav će biti odlazak na koncert, osim što će izgledati drugačije od svih drugih koncerata. Ali ne morate uživati u muzici ili ikada kročiti u The Sphere da biste doživjeli i cijenili njen uticaj na Las Vegas.

Spoljno “platno” prostire se na skoro 600.000 kvadratnih stopa i na njega mogu da projektuju skoro sve što žele, čak i avione koji poleću sa aerodroma iza njega kao da je Sfera providna. Eksterijer je objavljen 5. jula sa razrađenim “vatrometom”, a zatim je prošao kroz različite živopisne scene, uključujući podvodne slike, kako bi demonstrirao svoje fantastične vizuelne mogućnosti.

Dakle, dok je Sphere s jedne strane mjesto za koncerte, takođe se pridružuje Fontanama Bellagio i vulkanu Mirage kao još jednom besplatnom “showu” na Stripu, i očekuje se da će svakodnevno projektovati vizuale koji se stalno mijenjaju.

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum