Trenutno čitaš
Da prste poližeš! Zapečeni krompir sa sirom!

Da prste poližeš! Zapečeni krompir sa sirom!

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Krompir je mnogima omiljena namirnica, a ukoliko u jelo dodamo i sir, postane zaista posebna! Krompir je idealan u bilo koje doba – bilo za ručak ili večeru, glavno jelo ili prilog. Kada ga pripremimo sa sirom i obogatimo začinima postaje prava poslastica. Ukoliko ti je potrebna inspiracija, pokušaj pripremiti ovo jednostavno jelo!

 

Od sastojaka ti je potrebno:

  • 1 kilogram krompira,
  • 500 ml toplog mlijeka,
  • 150 g ribanog polutvrdog sira,
  • 50 g ribanog tvrdog sira,
  • 50 g margarina,
  • 50 g brašna,
  • 3 kašike sjeckanih peršunovih listića,
  • 1 kašika senfa,
  • so,
  • biber,

Jednostavna priprema:

Krompir očisti i nareži na tanke ploške. Zatima ga stavi u lonac sa hladnom vodom, posoli i zagrij na jačoj vatri.  Nakon što voda proključa, kuhaj desetak minuta. Nakon toga, procjedi krompir i stavi ga u posudu za pečenje, koja je prethodno premazana uljem.

Pripremi bešamel umak tako da prvo na zagrijanom margarinu kratko prepržiš brašno, a zatim postepeno dodaj mlijeko neprestano miješajući, kako se ne bi stvorile grudvice brašna.

Pročitaj
Matcha Tiramisu

Umak miješaj na vatri oko 4 minute, a potom ga skloni sa izvora toplote, a zatim dodaj biber, so, peršun, senf, polutvrdi i ribarni tvrdi sir.

Pripremljeni umak sa sirom prelij preko krompira, malo promiješaj, a zatim peci na 180°C oko 45 minuta – dok krompir ne omekša i ne poprimi zlatnu boju.

Uživaj u ovom idealnom ručku za predstojeće jesenje dane!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum