Trenutno čitaš
10 savjeta kako da potrošiš manje u trgovini

10 savjeta kako da potrošiš manje u trgovini

Jysk
Jysk

Amerikanci bacaju više od 25% hrane koju pripreme, navodi Agencija za zaštitu životne sredine. A bačena hrana znači bačen novac, da ne govorimo o činjenici da ljudi širom planete gladuju. Evo nekoliko jednostavnih savjeta, kako najbolje iskoristiti namirnice i potrošiti manje novca.

Foto: unsplash
Savjet 1: Napravi plan.

Najvažniji korak da smanjiš otpad je da smisliš solidan plan. Ulaganje vremena unaprijed za planiranje obroka osigurava da koristiš sve što kupiš, a rezultiraće kraćim vremenom planiranja i kupovine u toj sedmici. Razmisli o svojoj narednoj sedmici i planiraj u skladu sa tim. Pronađi nekoliko jednostavnih recepata koje želiš napraviti, ili se drži već poznatih favorita. Jedan dan ostavi za ostatke. Kako se hrana ne bi pokvarila, planiraj da morsku hranu ili svježe meso jedeš početkom sedmice, a za kraj sedmice spremi obroke sa sastojcima koji imaju duži rok trajanja.

Savjet 2: Napiši listu za kupovinu.

Kada napraviš plan, vrijeme je da napraviš i spisak namirnica. A kad imaš taj spisak, drži se toga. To je najbolje osiguranje da nećeš trošiti dodatni novac na sastojke koji ti stvarno nisu potrebni. Možeš započeti sa pisanjem spiska na svom računaru u programu sa tablicama koja uključuje sve namirnice koje kupuješ na sedmičnom nivou, kao što su jaja, mlijeko i hljeb. Zatim ga isprintaj i dodaj ono što ti treba.

Savjet 3: Punog stomaka u kupovinu.

Znamo da to već znaš, ali ne možemo to dovoljno naglasiti – ne kupuj praznog stomaka! To čini da sve izgleda privlačno, a ako želiš uštediti novac, moraš se pridržavati svog spiska za kupovinu. Zato kupuj nakon obroka ili uzmi užinu prije nego što odeš u kupovinu.

Foto: unsplash
Savjet 4: Dvostruke večere.

Sigurno je korisno kada možemo kupiti tačnu količinu hrane koja nam je potrebna da bismo napravili obrok koji smo planirali, ali često to nije slučaj. Često nam ostaju ostaci u frižideru i završavaju u kanti za smeće. Kako bi smanjili ostatke hrane (i novac!) razmisli o duploj porciji. Ako ono što pripremaš može biti zamrznuto, na kraju ćeš moći dobiti spremno jelo kad god to poželiš.

Savjet 5: Potraži sniženja.

Jedan od načina uštede novca je planiranje obroka na osnovu onoga što je sniženo. Proteini poput mesa i ribe obično su najskuplje namirnice, zato potraži letak iz svoje prehrambene prodavnice da vidiš šta je na sniženju te sedmice i planiraj tako.

Savjet 6: Drži zalihe dobro opskrbljene.

Dobro opskrbljene zalihe su presudne za uštetu troškova. Osnove poput maslinovog ulja, konzerviranog ili suhog graha, tjestenine i konzervirane tune mogu neko vrijeme izdržati u dobrom skladištu. Ukombinuj ih sa svježim ili smrznutim sastojcima i priušti sebi zdrav obrok u bilo kojem trenutku. I uvijek prije kupovine provjeri šta ti treba u zalihama.

Savjet 7: Iskoristi ostatke.

Pobrini se da se ostaci iskoriste. To je odličan način za uštedu novca i smanjenje troškova. Može biti jednostavno kao podgrijavanje jučerašnjeg ručka, ili možeš uz malo kreativnosti možeš napraviti potpuno novi obrok. Imaš ostatke piletine? Napravi salatu. Ostaci tjestenine mogu se dodati u juhu umjesto u kantu za smeće. Ako se ostaci mogu zamrznuti, odlično! Zamrzni ih. Samo pazi da se ohlade i da se čvrsto umotaju kada ih staviš u zamrzivač kako se ne bi formirali kristali leda. Takođe, stavi datum na njih tako da znaš od kada stoje u slučaju da ih zaboraviš.

Foto: unsplash
Savjet 8: Kupuj u više trgovina.

Mnogi od nas imaju toliko sreće da imaju više od jedne trgovine namirnicama, na razumnoj udaljenosti od mjesta u kojem živimo. Ako se ovo odnosi na tebe, razmisli o kupovini u više trgovina. Umjesto da kupuješ proizvod koji ima kraći rok trajanja, razmisli da odeš do sljedeće trgovine i pogledaš da li neki drugi proizvođač ima bolju ponudu.

Savjet 9: Stvori magiju pripremanja obroka.

Da, već smo pokrili planiranje obroka, ali možeš skočiti na novi nivo pripremanjem obroka. Misli na to kao praktičnost zdravog domaćeg obroka. Da, malo je više rada, ali ćeš imati pripremljene obroke čitavu sedmicu. A budući da kuhaš u serijama, uštedićeš novac smanjujući otpad, pripremajući vlastitu hranu kod kuće i izbjegavajući da trošiš na hranu u restoranu ili kafeteriji. Sve što trebaš za početak su neki dobri recepti za pripremu obroka i nekoliko posuda različitih veličina.

Pročitaj

Foto: unsplash

 

Savjet 10: Izbjegavaj pripremljene obroke.

Kupovina gotovih jela u trgovini može se činiti kao dobar način da se izbjegne rasipanje hrane, ali dolaze s vlastitim problemima. Sigurno da prava hrana možda neće ići u otpad sa ovim uredno organizovanim porcijama, ali pakovanje ide ravno u smeće. Da ne spominjemo, neke spakovane namirnice su za više osoba, što znači da moraš shvatiti šta ćeš uraditi sa ostatkom hrane, ako kupuješ samo za sebe. Ipak je najbolje rješenje da pripremiš svoj obrok kod kuće.

 

Izvor: eatingwell.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum