Trenutno čitaš
Imamo recept za autentičnu italijansku Neapolitana pizzu

Imamo recept za autentičnu italijansku Neapolitana pizzu

NEAPOLITANA PIZZA
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Dozvoli svojim ukusnim čulima da se otisnu na nezaboravno putovanje kroz mirise i okuse Italije, dok istražujemo tajnu koja čini pravu italijansku pizzu Neapolitana tako neodoljivo privlačnom.

U svijetu gastronomije, malo toga može nadmašiti zadovoljstvo preukusne i savršeno pečene pizze, a kada je riječ o neapolitanskoj verziji, priča postaje još bogatija, dublja i ukusnija.

Neapolitana pizza ne samo da hrani tijelo, već hrani i dušu, oživljavajući tradiciju koja seže duboko u prošlost Napulja, donoseći nam spoj jednostavnosti, kvalitete i strasti za kojom čeznemo u svakom zalogaju.

GREG DUPREE

Sastojci za tijesto:

  • 4 šolje (500 g) najfinije mljevenog bijelog brašna
  • 1 1/2 šolje (350 ml) vode (temperatura oko 20°C)
  • 2 kašičice (10 g) soli
  • 1/2 kašičice (2g) svježeg kvasca

Sastojci za nadjev:

  • Konzervirani paradajz u komadićima
  • Svježi sir mozzarella, narezan ili natrgan na male komadiće
  • Listovi svježeg bosiljka
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Morska so

Priprema:

Svježi kvasac otopi u vodi. U velikoj zdjeli za miješanje pomiješaj brašno i so. Postepeno dodaj vodu i smjesu kvasca u brašno uz miješanje. To možeš učiniti rukama ili samostalnim mikserom opremljenim kukom za tijesto. Mijesi tijesto na lagano pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko i elastično, oko 10 minuta. Stavi tijesto u zdjelu i pokrij ga vlažnom krpom. Pusti da se diže oko 2 sata ili dok se ne udvostruči. Napomena: Upotreba vode prave temperature je ključna. Prevruće može ubiti kvasac, prehladno može usporiti aktivnost kvasca.

Priprema tijesta za pečenje

Nakon prvog dizanja tijesto udubiti i podijeliti na 4 jednaka dijela. Svaki dio oblikuj u kuglu i ostavi da se diže još sat vremena na pobrašnjenoj podlozi poklopljeno.

Pripremi nadjev

Rukom zgnječi paradajz komade ili ih lagano izmiksaj ručnom miješalicom. Začini s malo morske soli. Mozarellu nareži ili natrgaj na male komadiće.

Unaprijed zagrij pećnicu na 230-260°C, najmanje jedan sat. Uzmi jednu lopticu tijesta i poravnaj je na pobrašnjenoj površini. Rukama razvuci tijesto u okrugli oblik, promjera oko 23-30 cm.

Nemoj koristiti valjak za tijesto jer će ispuhati tijesto. Kašikom nanesi tanki sloj umaka od paradajza na podlogu. Dodaj nekoliko komadića mozzarelle i nekoliko listića bosiljka. Prelij sa malo maslinovog ulja.

Pročitaj
mirisi iz majine kuhinje

Ispeci pizzu

Peci oko 5-7 minuta, ili dok se korica ne napuhne, postane zlatna, a sir postane mjehurić i lagano zapečen. Na pola pečenja okreni pizzu ako jedna strana porumeni brže od druge.

Posluži

Izvadi pizzu iz pećnice, po želji je ukrasi svježim bosiljkom i pokapaj s još maslinovog ulja. Posluži odmah i ne zaboravi da uživaš!

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum