Trenutno čitaš
Ova navika prije spavanja uništava tvoju vezu

Ova navika prije spavanja uništava tvoju vezu

paralelno skrolovanje

Saznaj kako paralelno skrolovanje može smanjiti intimnost i privrženost u vezi, te nauči strategije za očuvanje kvalitetnog vremena sa partnerom.

Večernja rutina skrolovanja društvenih mreža mogla bi biti smrtonosna, barem za naš ljubavni život. Poznata kao “paralelno skrolovanje”, navika tihog prevlačenja po telefonu dok ležiš pored partnera mogla bi biti smrtna kazna za vašu vezu, kažu stručnjaci.

“U suštini smanjujete šanse za intimnost i privrženost, ili jednostavno generalno druženje sa svojim partnerom”, rekla je za HuffPost Tracy Ross, porodični terapeut iz New Yorka. „Komunikacija je ključna za snažnu vezu i treba da se dešava redovno, bez greške, da bi par napredovao.”

par na telefonu
Freepik

Ležanje u krevetu može biti vrijeme za međusobno povezivanje, nešto što Ross kaže, nedostaje mnogim parovima. Njeni klijenti se često žale da je druga osoba „stalno na svom telefonu“ ili se čini „rastreseno“, što otežava zadržavanje njihove pažnje i, zauzvrat, može stvoriti „više odvojenosti“.

“Iako je potreba za opuštanjem na kraju dana potpuno razumljiva, teško je poreći štetu koju može nanijeti vezi”, objasnila je Ross.

“Zapitajte se da li koristite telefon da biste izbjegli partnera – i ako jeste, zašto bi to moglo biti?” Ross dodaje, napominjući da se ekrani ponekad koriste kao taktika izbjegavanja. “Navike se zadržavaju i ako ih aktivno ne pokušamo promijeniti, one istraju.”

Međutim, ako sumnjaš da tvoj mobilni telefon zadire u kvalitetno vrijeme sa partnerom, stručnjaci preporučuju postavljanje ograničenja ekrana, kao što je bez telefona za večerom, ili odvajanje jednog dana u sedmici da se družite bez ekrana.

Pročitaj
Taylor Swift trening

Psihoterapeutkinja Aimee Hartstein, kaže da je možda nerealno očekivati da se parovi potpuno isključe cijelu veče. Ako ništa drugo ne uspije, pokušajte s “paralelnom igrom”, čin uključivanja u ono što druga osoba gleda na svom ekranu, bilo da je to video igrica ili TikTok feed. „Ljudi se često bolje osjećaju u krevetu kada dijele ono što rade“, objapnjava Hartstein.

“Ako jedni drugima čitate dijelove vijesti ili pokazujete jedni drugima smiješne memove za kućne ljubimce, onda i dalje skrolujete, ali se i povezujete jedni s drugima. To je cilj.”

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum