Iako je adventska euforija iza nas, zima još traje a ništa ne zagrijava dušu i tijelo poput mirisa i okusa kuvanog vina koji se širi kroz topli dom.
Ovaj napitak je aromatična priča koja oživljava zimske večeri. U nastavku donosimo recept.
Sastojci:
- 2 klementine
- 1 limun
- 1 limeta
- 200 g šećera
- 6 cijelih klinčića
- 1 štapić cimeta
- 3 lovorova lista
- 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
- 1 mahuna vanilije
- 2 zvjezdasta anisa
- 2 boce omiljenog crvenog vina
Priprema:
Oprati dobro i oguliti klementine, limun i limete. U veću šerpu na srednje jaku vatru staviti šećer da se kuha. Dodati koru i iscijediti sok klementine. Zatim dodati klinčić, štapić cimeta, lovorov list i naribati muškatni oraščić. Mahunu vanilije prepoloviti uzdužno i dodajtati u lonac, a zatim uliti vino tako da prekrije šećer.
Kad vino zakuha, pustiti da se kuha otprilike četiri do pet minuta, odnosno sve dok ne dobijemo gusti sirup. Ključno je prvo napraviti sirup da se šećer i začini dobro sjedine, a ostatk vina dodato kasnije da ne bi ispario sav alkohol.
Kada dobijemo sirup, smanjiti temperaturu te dodatim anis i ostatak vina. Lagano zagrijti vino, a nakon otprilike pet minuta, možemo ga poslužiti.