Ultra Ukusno

7 zdravstvenih benefita cimeta

Bingo
Bingo

Cimet se koristio još od 2000. godine, prije nove ere u Egiptu. Cimet je nekada bio vrijedniji od zlata. Takođe su ga tokom srednjovijekovnog doba, ljekari koristili za liječenje grlobolje, artritisa i još mnogo toga. Postoji mnogo zdravstvenih benefita cimeta, a danas ti otkrivamo 7 razloga, zašto je dobro za unapređenje tvog zdravlja, da konzumiraš cimet.

Foto: Pexels

Dijabetes

Cimet služi kao pomoć osobama, koje imaju dijabetes ili u prevenciji dijabetesa. Studija objavljena u časopisu “Diabetics Care”, govori o tome da cimet može poboljšati nivo lipida u glukozi, ljudima koji imaju dijabetes tipa 2.

Multipla skleroza

Cimet pomaže u zaustavljanju destruktivnih efekata, multiple skleroze. Neuro naučnik iz Medicinskog centra Univerziteta Rush, to i potvrđuje. Osobe koje pate od ove bolesti, mogu olakšati simptome bolesti redovnom konzumacijom cimeta.

Foto: Pexels

Liječenje i zacjeljivanje rana

Za liječenje rana koriste se tablete, koje sadrže cimet ili uzimaj jednu kašičicu cimeta u toploj vodi sa medom ili u smutiju, zobenoj kaši ili čaju.

Alzheimerova bolest

Naučnici u Tel Avivu, utvrdili su da ekstrakt iz kore biljke cimeta, može usporiti razvoj Alchajmera. Ovaj ekstrakt, poznat kao CEppt i otkriće njegovih nevjerojatnih svojstava, revolucionarni su na polju istraživanja Alzheimerove bolesti.

Foto: Pexels

Gljivične infekcije

Nacionalni instituti za zdravlje, objavili su da cimet ima mnogo efekata u liječenju gljivičnih i bakterijskih infekcija i upala. Jedna ključna hemijska komponenta Cassia cimeta, cinomaldehid, služi u borbi protiv infekcija.

Masnoća u krvi

Kada neko jede obroke koji sadrže veliku masnoću, to može izazvati prilično neprijatne efekte u tijelu i povećanu masnoću u krvi. Cimet je jedan od zdravih načina, da se to prirodno riješi. Istraživači iz Penn State-a tvrde, da ovaj moćan mirisni začin, može pomoći u smanjenju masnoće u krvi. Zato je ovo idealno, jer se cimet može dodati u mnoge vrste hrane i napitaka.

Foto: Pexels

Mršavljenje

Ako želiš smršaviti, cimet može itekako biti od pomoći. Cimet smanjuje glad, zbog smanjenja šećera u krvi. Koristi redovno cimet u smutijima, zobenim kašama, čaju, zdravim desertima, pospi cimet preko voćne salate. Ideja je mnogo, a kao što vidiš mnogo je i zdravstvenih razloga, da redovno konzumiraš cimet!

Slični članci

Kremasta palenta sa umakom od gljiva

Ultra magazin

12 jednostavnih savjeta za kuhanje tjestenine

Ultra magazin

Ukusne cimet rolnice koje morate probati

Ultra magazin