Trenutno čitaš
7 zdravstvenih benefita cimeta

7 zdravstvenih benefita cimeta

Bingo - Kataloška akcija
Bingo - Kataloška akcija

Cimet se koristio još od 2000. godine, prije nove ere u Egiptu. Cimet je nekada bio vrijedniji od zlata. Takođe su ga tokom srednjovijekovnog doba, ljekari koristili za liječenje grlobolje, artritisa i još mnogo toga. Postoji mnogo zdravstvenih benefita cimeta, a danas ti otkrivamo 7 razloga, zašto je dobro za unapređenje tvog zdravlja, da konzumiraš cimet.

Foto: Pexels

Dijabetes

Cimet služi kao pomoć osobama, koje imaju dijabetes ili u prevenciji dijabetesa. Studija objavljena u časopisu “Diabetics Care”, govori o tome da cimet može poboljšati nivo lipida u glukozi, ljudima koji imaju dijabetes tipa 2.

Multipla skleroza

Cimet pomaže u zaustavljanju destruktivnih efekata, multiple skleroze. Neuro naučnik iz Medicinskog centra Univerziteta Rush, to i potvrđuje. Osobe koje pate od ove bolesti, mogu olakšati simptome bolesti redovnom konzumacijom cimeta.

Foto: Pexels

Liječenje i zacjeljivanje rana

Za liječenje rana koriste se tablete, koje sadrže cimet ili uzimaj jednu kašičicu cimeta u toploj vodi sa medom ili u smutiju, zobenoj kaši ili čaju.

Alzheimerova bolest

Naučnici u Tel Avivu, utvrdili su da ekstrakt iz kore biljke cimeta, može usporiti razvoj Alchajmera. Ovaj ekstrakt, poznat kao CEppt i otkriće njegovih nevjerojatnih svojstava, revolucionarni su na polju istraživanja Alzheimerove bolesti.

Foto: Pexels

Gljivične infekcije

Pročitaj
omlet u šolji

Nacionalni instituti za zdravlje, objavili su da cimet ima mnogo efekata u liječenju gljivičnih i bakterijskih infekcija i upala. Jedna ključna hemijska komponenta Cassia cimeta, cinomaldehid, služi u borbi protiv infekcija.

Masnoća u krvi

Kada neko jede obroke koji sadrže veliku masnoću, to može izazvati prilično neprijatne efekte u tijelu i povećanu masnoću u krvi. Cimet je jedan od zdravih načina, da se to prirodno riješi. Istraživači iz Penn State-a tvrde, da ovaj moćan mirisni začin, može pomoći u smanjenju masnoće u krvi. Zato je ovo idealno, jer se cimet može dodati u mnoge vrste hrane i napitaka.

Foto: Pexels

Mršavljenje

Ako želiš smršaviti, cimet može itekako biti od pomoći. Cimet smanjuje glad, zbog smanjenja šećera u krvi. Koristi redovno cimet u smutijima, zobenim kašama, čaju, zdravim desertima, pospi cimet preko voćne salate. Ideja je mnogo, a kao što vidiš mnogo je i zdravstvenih razloga, da redovno konzumiraš cimet!

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum