Trenutno čitaš
Ukusni banana hljeb, koji ćeš smazati za tren

Ukusni banana hljeb, koji ćeš smazati za tren

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Čokolada i banana su idealna kombinacija. Ukoliko pripremaš klasični banana hljeb, dodaj malo čokolade u smjesu i uživaj u sjajnom ukusu. Ako želiš još bogatiji desert u smjesu umiješaj i kakao prah. Uživaćeš u ovom savršenom desertu!

Za ukusan hljeb važno je koristiti malo zrelije banane. U receptu možeš iskoristiti i zrele banane koje su prethodno bile zamrznute. Dan prije pripreme samog hljeba odmrzni ih do kraja u frižideru, a potom ih upotrijebi u receptu.

Getty Images

Znaš šta je najbolje od svega? Ovaj recept za banana hljeb je tako jednostavan i lagan da ga mogu napraviti i najveći amateri u izradi kolača.

Sastojci za čokoladni banana hljeb:

  • 175 g brašna
  • 160 g smeđeg šećera
  • 100 g čokoladnih komadića
  • 75 g rastopljenog maslaca
  • 20 g kakao praha
  • 3 zrele banane
  • 1 veliko jaje
  • 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
  • ½ čajne kašike sode bikarbone
  • ¼ čajne kašike pimenta u prahu
  • prstohvat soli

Priprema čokoladnog banana hljeba:

Namaži uljem kalup za hljeb i ostavi sa strane. Rernu zagrij na 180 stepeni C. Banane pretvori u pire sa viljuškom. Pomiješaj ih sa rastopljenim maslacem, smeđim šećerom, jajetom i ekstraktom vanilije.

U drugoj zdjeli pomiješaj suve sastojke: brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, piment i so. Suve sastojke umiješaj u smjesu na bazi banana i dobro promiješaj.

Pročitaj
mirisi iz majine kuhinje

Na kraju dodaj čokoladne komadiće. Prebaci smjesu u namašćeni kalup za hljeb i stavi u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni celzijusa oko 50 minuta, odnosno dok se termički ne obradi do kraja.

Ohladi čokoladni banana hljeb prije posluživanja.

Uživaj u ovom neponovljivom ukusu.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum