Trenutno čitaš
6 trikova za „umjetničko“ uređenje doma

6 trikova za „umjetničko“ uređenje doma

Young Lions
Young Lions

Tvoj dom treba da bude oaza mira i udobnosti. Kreativne osobe vole da njihov prostor odiše njihovom kreativnošću i da ih inspiriše. Ipak, mnogi se plaše da svoj prostor ne opterete suvišnim predmetima koji će biti zahtjevni za čišćenje. Ako si hrabra osoba koja želi da svoj dom učini unikatnim mjestom u kome će se osjećati kao filmska zvijezda, pogledaj naše savjete za „umjetničko“ uređenje doma.

Odvaži se na tamnije boje

Sigurno si se naslušao/naslušala priča o tome kako tamne boje na zidovima vizeulno smanjuju prostor, kako su depresivne ili stvaraju osjećaj klaustrofobije. To ipak nije pravilo. Ako voliš tamnije boje, odvaži se na krečenje prostorije u svoju omiljenu boju. Ukoliko ti eksperiment ne uspije, uvijek se možeš vratiti klasičnim nježnim varijantama.

Foto: Melanie S Shaver-Durham

Galerijski zid sa slikama

Ovdje prije svega mislimo na radove koji su nastali različitim slikarskim tehnikama. Nemamo ništa protiv fotografija, ali slikarski radovi su ipak „više umjetnički“ u ovom slučaju. Slike mogu biti reprodukcije nekih poznatih djela, mogu biti radovi lokalnih umjetnika, a možeš se i upustiti u avanturu “šaranja” po platnu. Postoji mnogo tehnika za početnike kojima se možeš poslužiti.

Foto: homestolove.com.au

Višebojan prostor

Više boja u prostoru ne znači nužno šarenilo bez smisla. Postoje boje koje su nam naizgled međusobno potpuno različite i suprotne, u stvari su komplementarne. Online se mogu pronaći razne palete boja koje se lako i lijepo međusobno kombinuju.

umjetničko uređenje doma
Foto: design-milk.com

Različite tkanine i komadi namještaja

Dizajneri enterijera mnogo pažnje posvećuju teksturama u prostoru. Tkanine različitih tekstura, poput baršuna, vještačkog krzna, pletenih deka i sl. mogu da razbiju monotoniju jednobojne sofe ili fotelje, i da je pritom učine udobnijom.

Kada je u pitanju namještaj, takođe dolazi u obzir miješanje komada od pravog drveta sa onima od stakla ili metala.

Pročitaj

umjetničko uređenje doma
Foto: thenordroom.com

Uzorci

Ljubitelji tapeta sa uzorcima treba da znaju da ukoliko su iskoristili tapetu na zidu, to ne znači da sve u prostoru treba da bude svedeno. Tapete se mogu lijepo kombinovati i sa slikama, i sa zidovima u boji. Uzorci na ukrasnim jastucima, tepisima i zavjesama takođe nisu zabranjeni.

umjetničko uređenje doma
Foto: thehousethatlarsbuilt.com

Antikvarni predmeti

Mnogi od nas imaju uspomene od baka i deka koje jako vole. Zašto ih ne postaviti na vidljivo mjesto? To su danas i antikviteti. Stari gramofoni, gobleni, pisaće mašine, pa i komadi namještaja ne moraju biti staromodne stvari koje krijemo u kutijama i podrumima.

umjetničko uređenje doma
Foto: lovelylife.se

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum