Trenutno čitaš
6 namirnica koje muškarci trebaju jesti za dug i zdrav život

6 namirnica koje muškarci trebaju jesti za dug i zdrav život

Bingo - Vikend akcija
Bingo - Vikend akcija

Muškarci često svoju ishranu baziraju na raznim vrstama mesa, krompira i tjestenine, a to nije način da ostanu zdravi, vitalni, dugovječni i jaki. Mnogi muškarci ne posvećuju pažnju drugim opcijama u ishrani poput voća, povrća, sjemenki, orašastih plodova i hrane bogate vlaknima, mineralima i vitaminima. Međutim, da bi bili zdravi i živjeli dugo, muškarcima je potrebno mnogo više od samog mesa. Treba im najmanje 3 porcije povrća, 2 porcije voća i oko 40 grama vlakana dnevno. Evo preporuke svjetskih stručnjaka i nutricionista za 6 namirnica, koje mogu pomoći muškarcima da budu zdravi, vitalni i da žive duže.

Foto: unsplash

Borovnice

Bilo da je svježa ili smrznuta, borovnica sadrži snažne i zdrave antioksidanse, koji pomažu u suzbijanju oštećenja DNK, u borbi protiv raka. Pored svog potencijala za borbu protiv raka, borovnice su i jedna od najboljih namirnica, koje treba jesti, kako bi se očuvalo pamćenje i vještine razmišljanja. Osim toga, 1 šolja borovnica, sadrži oko 4 grama prijeko potrebnih vlakana. Pomiješaj ih u smuti sa ostalim voćem i povrćem.

Foto: unsplash

Losos

Omega-3 u lososu pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, vodećeg ubice mnogih muškaraca, pokazuju istraživanja. Losos i druge vrste morskih plodova, takođe su bogate i proteinima. Treba da jedeš ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama, dva puta sedmično. Pored omega 3, morski plodovi i riba, bogati su željezom i cinkom.

Foto: unsplash

Špinat

Svo lisnato zeleno povrće je odlično za tebe, ali špinat je blažeg ukusa, što ga može učiniti privlačnijim muškarcima, koji ne vole jak ili gorak ukus zelenog povrća. Špinat je bogat karotenoidima, uključujući beta-karoten, lutein i zeaksantin. Istraživanja sugerišu, da špinat može spriječiti pojavu i razvijanje raka. Lutein i zeaksantin, takođe igraju važnu ulogu u zaštiti tvog vida od plave svjetlosti koju emituju digitalni uređaji, poput tvog mobilnog telefona, laptopa i tableta. Osim toga, u istraživanju koje je podrazumijevalo, da muškarci jedu jednu porciju špinata dnevno, pokazala su manje kognitivnog oštećenja mozga od onih, koji su izbjegavali špinat.

Foto: unsplash

Orašasti plodovi

Jedna šaka orašastih plodova u svakodnevnoj ishrani, može poboljšati tvoj seksualni život, tvrde španski istraživači. Orašasti plodovi bogati su raznim vitaminima i mineralima, koji će doprinijeti boljem kvalitetu kose, kože i libida, orgazama i boljem kvalitetu spermatozoida.

Foto: unsplash

Avokado

Avokado spada u super food namirnicu. Zdrava masnoća i vlakna u avokadu pomažu suzbijanju želje za hranom i pomaže u regulaciji tjelesne težine, inzulina i šećera u krvi.

Foto: unsplash

Grčki jogurt

Istraživanje koje je pratilo više od 180.000 ljudi, otkrilo je da oni koji su redovno konzumirali grčki jogurt, imali 30% niži rizik od visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja u odnosu na one, koji su rijetko jeli grčki jogurt, te da su njihove kosti bile zdravije i jače, zbog unosa kalcijuma.

Evo šta trebaš potpuno izbaciti iz svoje ishrane ili ograničiti unos

Foto: unsplash

Crveno meso i suhomesnate proizvode

Brojna istraživanja, povezivala su visok unos mesa i suhomesnatih proizvoda sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2, raka i srčanih bolesti. Ako već jedeš crveno meso, razmisli o tome, da ga jedeš mnogo rjeđe, nego inače.

Pročitaj
zelena čorba

Foto: unsplash

Slatkiši i gazirani sokovi

Visoke količine dodanog šećera, mogu povećati upale u organizmu, što na kraju može dovesti do srčanih i drugih bolesti. Muškarci bi trebali jesti manje od 36 grama šećera dnevno.

Foto: unsplash

Tjestenina, peciva, hljeb i slane grickalice

Za razliku od cjelovitih integralnih žitarica, prerađenim žitaricama nedostaju vlakna i širok spektar hranjivih sastojaka, koji se nalaze u integralnim žitaricama. Istraživanja o srčanim bolestima i dijabetesu tipa 2, sugerišu da zamjena rafinisanih žitarica sa cjelovitim integralnim žitaricama, smanjuje rizik za ova oboljenja.

Foto: unsplash

Alkohol

Muškarci imaju veću vjerojatnoću, da će unositi veće količine alkohola, što podrazumijeva unos više od 5 do 15 alkoholnih pića sedmično. Povećani unos alkohola, izlaže muškarce većem riziku od povreda i smrti, kao i većem riziku od raka i drugih oboljenja. Takođe, alkohol je povezan sa muškom neplodnošću, tako da postoji mnogo dobrih razloga da izbjegavaš alkohol.

 

Izvor: today.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum