Trenutno čitaš
Slatki i meki irski hljeb spreman za pola sata

Slatki i meki irski hljeb spreman za pola sata

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ukoliko voliš banana hljeb, kuglof i panetone, sigurno ćeš voljeti i ovaj slatki irski hljeb. Hljeb možeš praviti sa suvim grožđem, kako je u receptu, a možeš odabrati i neko drugo suvo voće, zavisno od ukusa. Hljeb sadrži svega nekoliko sastojaka i postupak pripreme je vrlo jednostavan. 

irski hljeb
Foto: Jenna Cartusciello
Evo šta je sve potrebno:

3 do 3 1/2 šolje višenamjenskog brašna

1 kašičica sode bikarbone

2 kašičice soli

1 1/2 šolje mlaćenice (ili jogurta)

1 šolja suvog grožđa

Postupak:

Zagrij rernu na 220 stepeni.

U velikoj posudi umuti 2 1/2 šolje brašna, soli i sode bikarbone. Dodaj mlaćenicu i grožđice (ili neko drugo suvo voće) i miješaj dok se masa ne sjedini.

Pročitaj

Prebaci na lagano pobrašnjenu površinu i mijesi dok ne dobiješ glatku kuglu. Postepeno dodaj još brašna ukoliko je potrebno, da dobiješ čvrsto i neljepljivo tijesto.

Spolja pospi brašnom i stavi u nepodmazan pleh. Upotrijebi oštar nož da zarežeš dva centimetra dubok krst na vrhu hljeba.

Peci u rerni 35 minuta ili dok ne porumeni.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum