Trenutno čitaš
5 načina za produktivnost u stresnim vremenima

5 načina za produktivnost u stresnim vremenima

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Da li si se ikada zapitao/zapitala zašto izgleda da uspješni ljudi, imaju više sati u danu, nego svi ostali? Očigledno, nemaju. Oni samo znaju kako dobro da iskoriste 24 sata koja imaju na raspolaganju, a to možeš i ti. Biti visoko produktivan je veoma lako. Tajna leži u sposobnosti da programiraš svoj um i da promijeniš svoje navike. Ultra ti donosi 5 načina, kako da osposobiš svoj um za veoma produktivnu godinu.

Foto: Emma Simpson on Unsplash
1. Vježbaj rano ujutro

Bez sumnje vježba donosi benefite za zdravlje, ali takođe može i da poboljša produktivnost. Kada vježbaš ujutro, podiže se nivo energije koja ti pomaže da se fokusiraš u toku dana. Možeš da uvedeš vježbanje u jutarnju rutinu. Najmanje 30 minuta kvalitetnog vježbanja, može da učini čuda za poboljšanje nivoa produktivnosti.

Foto: unsplash.com
2. Uvijek napravi spisak obaveza

Napravi spisak obaveza za naredni dan, svako veče prije nego što odeš u krevet. Planiranje je osnova za produktivnost. Kada imaš plan, automatski imaš nešto što možeš da pratiš i da izvršiš. Jedan od glavnih razloga, zašto uspješni ljudi postaju uspješni – i zašto postanu još uspješiji je zato što imaju plan. Spisak obaveza je kao svojevrsni nacrt, koji treba da pratiš u toku dana. Takođe je lako da izmjeriš uspjeh sa spiskom obaveza. Kada praviš listu za sljedeći dan, nemoj pretjerivati, ograniči se na 3-5 važnih zadataka, koje moraš završiti do kraja dana.

Foto: Shutterstock
3. Redovno pravi pauze

Zvuči kontradiktorno, ali produktivnost zavisi od pauza. Ako radiš bez prestanka, uradićeš sve što trebaš, ali ćeš se i istrošiti, i to ti ne garantuje da ćeš moći da završiš posao u narednim danima. Zašto? Zato što rad bez pauza, povećava nivo stresa i utiče na gubitak entuzijazma, na taj način ćeš početi da nevoljno radiš i tvoj um će učiniti sve da izbjegneš rad. Planiraj pauze. Radi bez prestanka 20-30 minuta i onda napravi pauzu od 5-10 minuta.

Foto: pexels.com
4. Postavi rokove

Postavi rokove šire, kako bi ispunio/ispunila vrijeme dostupno za njihovo ispunjenje. To u osnovi znači da zadatak koji inače završiš za 4 sata, može da se završi za pola vremena, ako postaviš rok od 2 sata. Rokovi će te natjerati da radiš brže i kao rezultat ćeš biti produktivniji/a sa zadacima koje moraš da obaviš. Postavi rok za svaki zadatak na listi. Pored zadatka napiši vrijeme, koje ti otprilike treba da završiš zadatak. Kako bi povećao/la svjesnost o roku, takođe možeš da postaviš tajmer svaki put kada započneš novi zadatak. Znajući da sat kuca, pomoći će ti da se fokuiraš na zadatak.

Pročitaj

Foto: Shutterstock
5. Proslavi svoje pobjede

Kada slaviš svoje pobjede, govoriš svom mozgu da imaš ono što je potrebno za uspjeh. Ovo će ti pomoći da podigneš samopouzdanje i sposobnost da budeš produktivniji/a. Osjećaćeš se dobro i produktivnost će ti pričinjavati zadovoljstvo. Pohvali sebe svaki put kada završiš zadatak sa liste. Doslovo reci sebi “uradio/la si odličan posao” ili možeš da se počastiš za nagradu. Vjeruj nam na riječ da radi svaki put.

Izvor: entrepreneur.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum