Trenutno čitaš
6 jednostavnih načina da pokažeš djetetu koliko ga voliš

6 jednostavnih načina da pokažeš djetetu koliko ga voliš

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Najvažniji pokloni koje možemo dati svojoj djeci su prihvatanje, stabilnost i iznad svega – ljubav. Prirodno je da roditelji vole svoju djecu. Ali, ljubav nije samo imenica, ona je i glagol. Pokazivanje ljubavi prema djetetu ponekad može biti komplikovano.

Unsplash

Postoje mali načini da izraziš svoju ljubav djetetu kako bi je ono osjećalo, a taj osjećaj ljubavi roditelja može poboljšati svaki aspekt njihovog života.

Slušaj svoje dijete
Unsplash

Dijete želi znati da je najvažnije roditeljima. Potrudi se da dijete zna da te zanimaju njegove misli, osjećanja i ideje. Odloži elektroniku i pokaži iskreno zanimanje za ono što djeca imaju za reći. Razgovaraj s njima, traži njihovo mišljenje o raznim stvarima iz stvarnog svijeta i pokaži svakodnevno da su ti njihove misli i ideje važne.

Zabavljajte se zajedno
Unsplash

Nema potrebe da sve zajedničke aktivnosti budu učenja ili izazovi. Pronađi načine za jednostavno druženje. Igrajte igre i trudi se da zakoračiš u njihov svijet. Dopusti nestrukturisano vrijeme samo da biste bili zajedno. Ovo je najbolji način da se povežeš s djecom i pokažeš im da ih cijeniš dovoljno i da uživaš u vremenu koje ste proveli zajedno.

Izgradite zajedničku rutinu
Unsplash

Ovaj ritual ne mora biti složen ili skup. Najbitnija”roba” koju daješ djetetu je tvoje vrijeme. Možda je to kratka igra ili rutina pred spavanje ili zajedničko pravljenje omiljenih kolačića nedjeljom. Šta god da je, radite to rutinski i učini to jedinstvenim i posebnim za svako dijete.

Uključi dijete u porodične odluke
pokazivanje ljubavi djetetu
Unsplash

Djeci je bitno da osjećaju da se njihov glas računa kod porodičnih pitanja. Tokom porodičnog ručka ili večere, ili u drugim situacijama kada zajedno roditelji raspravljaju o porodičnim odlukama, bitno je uključiti i djecu. Pokaži da cijeniš ono što imaju za reći, te da je njihova sugestija uvijek dobrodošla. I djeca imaju svoja mišljenja, što samo povećava njihov osjećaj pripadnosti i sigurnosti u porodici.

Podrži svoje dijete, čak i kada pogriješi
pokazivanje ljubavi djetetu
Unsplash

Djeca moraju znati da su voljena i u situacijama kada naprave grešku. Roditelji su tu da im budu podrška. Mališanima je dovoljno da vide da su roditelji ponosni na njih zato što preuzimaju odgovornost za svoje postupke i uče na svojim greškama, ističu psiholozi. U situacijama kada djeca pogriješe, neophodno je konstruktivno razgovarati sa njima. Postaviti im pitanja – Šta su naučili? Šta bi drugačije uradili sljedeći put? Tako dobijaju poruku da neće uvijek biti savršeni, kao što niko nije, ali da je to sasvim prirodno i normalno. Na ovaj način grade samopouzdanje i uče se lakše nositi sa izazovnim situacijama, kojih će biti u životu.

Pročitaj

Izgradi strukturu u domu
pokazivanje ljubavi djetetu
Unsplash

Djeci je potrebna dosljednost. Isto vrijeme odlaska na spavanje, ustajanja, obroka, vrijeme buđenja, kao i raspored domaćih zadataka i vannastavnih aktivnosti. Što su život i dječija rutina stabilniji, to će se više osjećati sigurno i voljeno.

 

Izvor: parents.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum