Trenutno čitaš
Šta sve možeš vidjeti i doživjeti u egzotičnoj Keniji?

Šta sve možeš vidjeti i doživjeti u egzotičnoj Keniji?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Afrički kontinent nudi mnoštvo nevjerovatnih safari odredišta, ali nijedno možda nije arhetipnije od Kenije: nije iznenađenje da je Disney tamo snimio “Kralja lavova”. Istočnoafrička nacija je međunarodno poznata po svom obilju safari životinja poput slonova, nosoroga, geparda, lavova i žirafa – velikim dijelom zahvaljujući potpunoj zabrani lova na krupnu divljač uvedenoj 1977 – osiguravajući Keniji poziciju jedne od vodećih zemalja u svijetu koju putnici mogu posjetiti.

Foto: unsplash.com

Kenija posjeduje više nego što mnogi putnici misle. Ako planiraš safari odmor ove godine i želiš da zaroniš dublje u ono što Kenija ima da ponudi, evo prijedloga za prevazilaženje dobro utabanih staza širom zemlje, a da pritom i dalje iskoristiš ono što je čini tako posebnim mjestom.

Posjeti Žirafa centar
šta vidjeti u Keniji
Foto: tripadvisor.com

Svi smo vidjeli simpatične fotografije gostiju zgrade od cigala koju posjećuju radoznale žirafe. Ovo je Giraffe Manor, butik hotel u kvartu Karen u Najrobiju koji je postao izuzetno popularan zahvaljujući ovom jedinstvenom susretu sa žirafama. To je skupa lokacija, ali na sreću to nije jedini način da se upoznaš sa žirafama. Isto krdo ugroženih Rothschild žirafa može se naći u blizini u Centru za žirafe, gdje ih gosti mogu sresti i nahraniti za oko 15 dolara po odrasloj osobi.

Centar za žirafe služi kao utočište za ove životinje, uzgajajući stado i puštajući njihovo potomstvo kako bi se stvorile divlje populacije širom kenijskih nacionalnih parkova. Smješten 40 minuta od centra grada Najrobija, Centar takođe služi za obrazovanje kenijske djece i olakšavanje očuvanja prirode u sljedećim generacijama.

Upoznaj slonove bez roditelja u Reteti Elephant Sanctuary
Foto: reteti.org

Kroz pametne kampanje za usvajanje, Sheldrick Wildlife Trust u Najrobiju je odradio odličan posao u generisanju globalne podrške za bebe slonove bez roditelja u Keniji. U Namunyak Wildlife Conservancy, Reteti Eephant Sanctuary radi sličan posao, baveći se očuvanjem slonova kao prvim utočištem za slonove u vlasništvu zajednice. Kao i u Sheldricku, Reteti spašava i pušta bebe slonova bez roditelja, dajući posjetiocima priliku da lično upoznaju simpatično krdo. Potrebno je malo planiranja da se stigne do Retetija, jer je za to potreban čarter let iz Najrobija, ali putovanje je isplativo.

Safari u rezervatu Ol Pejeta
šta vidjeti u Keniji
Foto: safarike.com

Kenija Masai Mara je kultna safari destinacija, ali nedavno je bilo izvještaja o prenaseljenosti. Srećom, Kenija ima mnogo nacionalnih parkova prepunih divljih životinja, tako da postoji mnogo drugih mjesta za vidjeti životinje. Ol Pejeta Conservancy je odlična alternativa za ljubitelje divljih životinja: ne samo da ćeš vjerovatno vidjeti geparde, lavove i žirafe, već ćeš u osnovi zagarantovano uočiti i divlje nosoroge. Ol Pejeta je takođe dom za poslednja dva sjeverna bijela nosoroga na planeti, koji se mogu posjetiti unutar njihovog ograđenog prostora.

Ne propusti ni centar za šimpanze u rezervatu. Iako šimpanze prirodno ne žive u Keniji, ovdašnji primati su spašeni od trgovine kućnim ljubimcima, jer se često njima trguje kroz zemlju. Kao bonus, Ol Pejeta radi puno obrazovanja u zajednici, osiguravajući da kenijska djeca budu dobro upoznata sa svojim prirodnim naslijeđem i silama koje mu prijete. Rezerviši boravak u kampu Ol Pejeta Bush u Asiliji kako bi doživio/doživjela noćenje u nacionalnom parku – oni takođe mogu organizovati posjetu nosorozima i druga jedinstvena iskustva.

Popni se na planinu Keniju
šta vidjeti u Keniji
Foto: britannica.com

Kilimandžaro je možda najpoznatija planina na kontinentu, ali nije jedina u Africi koja nudi uzbudljiv uspon. Planina Kenija – po kojoj je zemlja i dobila ime – ima tri nazubljena vrha, a penjanje na njih je avantura van utabane staze koja je obično jeftinija od penjanja na Kili i nesumnjivo je manje gužve. Različite rute (u rasponu od pet do sedam dana) postavljaju izletnicima izazov dok prikazuju divljinu regije koja oduzima dah. Možeš istražiti blistava jezera, divlje životinje i mistični osjećaj samoće.

Pročitaj
adam grant

Istraži obalu
Foto: Sam Muchai

Većina posjetilaca odlazi u Keniju kako bi uočila divlje životinje na safariju ili naučila više o lokalnim kulturama, ali u posljednje vrijeme putnici svojim rutama dodaju destinacije duž obale te zemlje od preko 480km. U ovim tropskim vodama naći ćeš odlično surfanje, kite-surfing i bijele pješčane plaže. Južno od Mombase nalazi se Diani Beach, vrhunsko mjesto za ronjenje i istraživanje koralnih grebena, dok je Watamu na sjeveru destinacija za surfere svih vrsta.

Pogledaj veliku seobu kitova
šta vidjeti u Keniji
Foto: casolodgetravels.co.ke

Govoreći o obali, migracija grbavih kitova u Keniji dostiže vrhunac od jula do septembra. Ovo čini zemlju domom dvostruke migracije, zajedno sa godišnjim kretanjem dva miliona gnuova i stotina hiljada drugih vrsta antilopa koje prelaze Serengeti i Masai Maru. Turisti prvenstveno hrle da vide navedeno, ali ljubitelji divljih životinja trebali bi proširiti svoja istraživanja migracija i na more. Nacionalni morski rezervat Malindi-Watamu u sjeveroistočnom dijelu Kenije idealno je mjesto za lociranje kitova koji se brčkaju.

Idi na safari na kamilama
šta vidjeti u Keniji
Foto: wanderlustafrica.de

Većina afričkih safarija oslanja se na vozila kako bi se što bolje vidjele životinje, ali neki posjetioci preferiraju nježniji, intimniji pristup. Safari sa kamilama služi ovoj potrebi, pružajući drugačiji pristup istraživanju afričke divljine koji izbjegava gužvu povezanu s automobilima. Karisia Walking Safari spaja goste s timom deva koje nose prtljagu i turističkim vodičima iz lokalnih zajednica Laikipia Masai i Samburu, a gosti se mogu upoznati s kenijskom kulturom dok razgledaju znamenitosti. Svaki dan provodiš u šetnji uz vodiče i deve, što ti omogućava da uvidiš svaki detalj pejzaža – nijedan slon, leopard ili žirafa ti neće promaknuti.

Izvor: cntraveler.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum