Trenutno čitaš
Botaničke bašte koje oduzimaju dah

Botaničke bašte koje oduzimaju dah

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Dok nam je fizičko kretanje ograničeno, maštanje i istraživanje zanimljivih i lijepih mjesta širom svijeta održava nas pozitivnim i zaljubljenim u život i prirodu oko nas. Tako smo otkrili izvanredne botaničke bašte koje su locirane na Srednjem Zapadu u Sjedinjenim Američkim Džavama. Ova regija je dom mnogobrojnim nevjerovatnim biljkama i prirodnim ljepotama, u kojima trenutno možemo barem virtuelno uživati. 

Botanica vrt, Kanzas

Facebook: Botanica

Mjesto Wichita je dom Botanici, koja se prostire na 17 ari. U bašti se nalazi jedna od nekoliko preostalih vrteški Allana Herschella na svijetu. Pored Kuće leptira, tu je i Bašta leptira, a i ljubitelji ptica će pronaći zanimaciju u Vrtu ptica. Uz vodene fontane, priroda je ovom vrtu pružila prekrasan ambijent. Nalazi se u neposrednoj blizini grada, zbog čega je još ljepše pobjeći u njega od svakodnevne gradske buke.

Međunarodna bašta mira, Sjeverna Dakota

Foto: INTERNATIONAL PEACE GARDEN

Međunarodna bašta mira nepravedno je najmanje posjećeni botanički vrt u Americi, zbog svog geografskog položaja. Nalazi se na kanadskoj granici u Sjevernoj Dakoti. Sa više od 2.400 ari unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, ovi vrtovi savršeni su za traženje mira. Moguće je voziti se automobilom do različitih dijelova parka, a zatim prošetati. Park nudi puno otvorenog prostora. Ljeto je najbolje doba godine za posjetu, jer su boje tada živopisne. Teren je takođe popularan za skijanje i planinarenje zimi.

Centralna bašta Sjeverne Ajove

Foto: CENTRAL GARDENS OF NORTH IOWA

Ova  botanička bašta je smještena u srcu mjesta Clear Lake. O površini većoj od 2.75 ari tokom cijele godine brine veliki broj volontera. Otvorena je od izlaska do zalaska sunca, od prvog maja do prvog novembra. Dok ptice cvrkuću, a vjeverice ubrzano jure zelenim površinama, šetnju koja je najljepša za vrijeme izlaska sunca čine još ugodnijom.

Japanski vrtovi Anderson, Ilinois

Botaničke bašte
Facebook: ANDERSON JAPANESE GARDENS

Japanski vrtovi Anderson u Rockfordu jedan su od jedinstvenih vrtova sa krajolikom koji podsjeća na japanski stil. Vrt okružen vodom i biljkama koje mijenjaju boju tokom sezone, čini ga izvrsnim cjelogodišnjim vrtom za posjećivanje. Pagoda i kameni lampioni oživljavaju japansko iskustvo u šetnji dugoj 12 ari. Posjetioci se mole da budu tihi dok doživljavaju ambijent koji vrtovi nude.

Sunken vrt, Nebraska

Pročitaj

Botaničke bašte
Foto: LINCOLN PARKS FOUNDATION

„Potopljeni“ vrtovi u Lincolnu u Nebraski se mogu besplatno posjetiti. Umjetnost koja se prostire među živopisnim biljkama i cvijećem je zapanjujuća. Vodopad, ribnjak sa ljiljanima i skulpture čine ove vrtove jednim od najboljih na svijetu. Površina vrta nije velika, ali obiluje svime što poželiš iskusiti tokom posjete botaničkom vrtu. Avgust je fantastično doba godine za posjetu, kada su boje bogate i vrijeme je lijepo.

Toledo botanička bašta, Ohajo

Botaničke bašte
Foto: METROPARKS TOLEDO

Botanička bašta u Toledu se često naziva muzejom raznovrsnih biljaka. 60 ari prirodne ljepote dostupno je za istraživanje svakog dana do sumraka. Ovaj vrt je sličan drugima na Srednjem Zapadu jer se može posjetiti nekoliko puta tokom godine i vidjeti biljke kako drugačije cvjetaju sa dolaskom novog godišnjeg doba.

 

Izvor: travelawaits.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum