Trenutno čitaš
5 savjeta kako da urediš radni prostor u kući

5 savjeta kako da urediš radni prostor u kući

Gala Home
Gala Home

Mnogi ljudi žude za prostorom u svom domu u kojem bi mogli da se fokusiraju na svoj posao, možda i rade od kuće ili su freelanceri, tako da ako ti već imaš radni prostor u kući pravi si sretnik/sretnica.

Ideja prostora za rad u kući i kako to izgleda u stvarnosti, mogu biti veoma različite. Prostor za rad u kući znači da donosiš posao u oazu životnog prostora. Kako onda da ti prostor za rad u kući bude zen zona mira?

Ako želiš da stvoriš mjesto gdje ćeš zapravo uživati u radu, koji u isto vrijeme uključuje udobnost u ostatku doma, moraš da razmisliš o različitim mogućnostima za uređenje prostora za rad u kući. Odlazak u kancelariju – čak i ako radiš od kuće, mnogo je lakši kada radiš u prostoru koji ti se sviđa i u kojem se dobro osjećaš.

Foto: Erica Bryen Design

Organizuj radni prostor

Nije tajna da prostor za rad u kući može da postane neuredan veoma brzo. Kako bi se spriječilo nagomilavanje papira, postoji milion sjajnih opcija na tržištu koje ti mogu pomoći da ti prostor za rad bude organizovan. Jedini problem je što je zaista lako donijeti kući gomilu fascikli i pregrada za ladice.

Prije nego što počneš sa gomilanjem pregrada za ladice, registratora i sličnih stvari, prvo razmisli kako se ti zapravo organizuješ inače. Na primjer, ako već imaš običaj da skeniraš sve dokumente i račune za kuću i da ih pohraniš u digitalnoj formi, zašto onda razmišljaš o registratorima za prostor za rad? Nemoj da te ushićenje oko organizacije navede na nepotrebnu kupovinu. Uradi to na način koji tebi dugoročno odgovara. Upamti, uređenje prostora za rad koji ne izgleda previše sterilno je mnogo lakše, ako uspiješ da izbjegneš hrpe registratora i pregrada za ladice.

Foto: Eldorado Homes

Iskoristi zidove

Čak i najmanji prostor za rad u kući može biti sjajno dekorisan i organizovan. Trik je da dobro osmisliš. Maksimalno iskoristi vertikalu, tako što ćeš okačiti slike koje voliš, dodaj plutajuće police ili postavi ormariće na zid. Visina zida je prednost kada uređuješ prostor za rad. Nemoj da se bojiš da se malo poigraš sa onim što ćeš okačiti na zid. Otvoreni ormarići mogu biti u isto vrijeme praktični i zabavni. Ispuni ih korisnim pregradama, zajedno sa šarenim knjigama. Ne zaboravi da je tvoj prostor za rad u kući samo tvoj. Možeš čak i da iskoristiš čitavu visinu zida, kao tvoje platno za sve ono što te inspiriše i podstiče tvoju kreativnost.

prostor za rad u kući
Foto: Ellen Grasso & Sons

Smanjiti nered kablova

Živimo u digitalnom vremenu i jedna od najgorih stvari je definitivno tehnološki nered koji se nakuplja. Sigurno su ti potrebni i kompjuter i štampač, ali to ne znači da moraš po cijeli dan da gledaš u njihove zapetljane kablove. Preduzmi mjere da tvoj prostor za rad u kući, bude bez neurednih kablova. Izreži rupu na atraktivnoj kutiji. Tvoj ruter i ostale tehnološke potrepštine mogu da “žive” unutra sa kablovima, koji su na stražnjoj strani. Postavi produžni kabl ispod ili iza stola. Upotrijebi kukice ili poveznice za kablove i stavi ih iza namještaja, gdje se neće vidjeti. Oduševićeš se urednijim i čistijim radnim prostorom.

prostor za rad u kući
Foto: Urbanology Designs

Igraj se sa svjetlom

Kancelarije su poznate po lošem osvjetljenju – posebno flouroscentnom. Uvijek smo se pitali zašto je u kancelarijama svijetlo hladno i sterilno i čini da se osjećaš kao pod mikroskopom? Odgovor je jednostavan: dovoljno svjetla olakšava posao. Već dovoljno naprežemo oči gledajući u ekran većinu dana, nemoj da pogoršavaš situaciju ograničavajući svjetlo u tvom radnom prostoru. Koristi prirodno svjetlo, koliko god je moguće, ali obavezno ga dopuni vještačkim, ali kvalitetnim svjetlom, ako nije dovoljno dnevnog svjetla.

Pročitaj

Foto: FGina Sims Designs

Udobno se smjesti

Tvoj radni prostor je produžetak tvog stana ili kuće i zato bi i trebalo da se tako osjećaš. Pri dekorisanju koristi iste teme i dizajn, koji koristiš pri uređenju doma i onda dodaj predmete koje voliš. Ništa nije zabranjeno. Ako voliš biljke, napuni radni prostor kućnim biljkama. Ako je hygge tvoj fazon, dodaj mekani tepih i udobni prekrivač za stolicu. Nemoj da se ograničavaš, samo zato što uređuješ radni prostor. Bićeš produktivniji/produktivnija u prostoriji koja ti donosi radost i u kojoj se osjećaš kao kod kuće.

prostor za rad u kući
Foto: Stanley Martin Homes

Jednostavno počni sa uređenjem

Znaš li koji je najbolji način da urediš radni prostor u kući? Da počneš. Stvarno je tako jednostavno. Već znaš koje su osnovne stvari: radni sto, stolica, police i lampa. Neka ti to bude polazna tačka i dalje uživaj u procesu traženja komada, koji ti se sviđaju i koji će te inspirisati u radu.

Sretan rad!

Izvor: freshhome.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum