Trenutno čitaš
Zašto je vitamin C najbolji prijatelj tvoje kože?

Zašto je vitamin C najbolji prijatelj tvoje kože?

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Primjena vitamina C čini čuda tvojoj koži. Međutim, primjena proizvoda s vitaminom C nije dovoljna. Konzumiranje hrane bogate vitaminom C poput narandže, limuna, bobičastog voća, brokule i još mnogo toga pomaže u održavanju ove hranjive tvari u tijelu.

vitamin c i koža
freepik

Vitamin C je esencijalni vitamin, što znači da ga tvoje tijelo ne proizvodi, već ga moraš unositi u organizam. Jača imunitet, kontroliše visok krvni pritisak, smanjuje rizik od srčanih bolesti, a svakako je koristan i za kožu. Evo nekoliko prednosti vitamina C za tvoju kožu:

Pomaže pri oštećenjima od sunca

Vitamin C uključuje antioksidante, koji štite od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem. Ne djeluje kao krema za sunčanje, ali ako UV zraci oštete tvoju kožu, pomaže u umanjivanju štete.

Posvjetljavanje tamnih fleka

Vitamin C pomaže u posvjetljivanju tamnih mrlja, koje se nazivaju hiperpigmentacija. Takođe, pomaže u izbjeljivanju kože i čini je glatkom i sjajnom.

vitamin c i koža
Foto: Pexels
Ublažava bore

Vitamin C je moćan sastojak u kremama protiv starenja. Ali samo nanošenje krema na lice, možda neće pomoći. Zdrava ishrana zapravo pomaže boljim rezultatima. Ljudi koji unose više vitamina C, vjerovatno će imati manje bora. Agrumi poput bobičastog voća, limuna, narandže su esencijalni izvori vitamina C. Vitaminom C nisu bogati samo agrumi, već i špinat, crvena paprika i brokoli.

Pojačava kolagen

Kolagen je protein, koji je prisutan u našoj koži i pomaže da se spriječi opuštanje. Kako starimo, tijelo usporava proizvodnju kolagena. Vitamin C podstiče proizvodnju novog kolagena i održava kolagen, koji imaš. Takođe ga štiti od oštećenja.

vitamin c
Freepik
Zarastanje rana i ožiljaka

Vitamin C pomaže u brzom zacjeljivanju rana. Pomaže u zatvaranju otvorenih pora i stvaranju kolagena, koji je neophodan za zacjeljivanje rane.

Pročitaj
crveni tepih

Ujednačuje ten

Vitamin C može pomoći u smanjenju tvojih ožiljaka. Antioksidanti pomažu u liječenju i ujednačavanju tona kože.

Hidrira kožu, uklanja preplanulost i čini je sjajnom

Vitamin C pomaže u hidrataciji kože. Dehidracija čini tvoju kožu dosadnom i tamnom. Vitamin C pomaže u posvjetljivanju kože, uklanja preplanulost i čini kožu sjajnom bez ikakvih tamnih mrlja na licu.

Izvor: pinkvilla.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum