Trenutno čitaš
5 jutarnjih navika izuzetno uspješnih ljudi

5 jutarnjih navika izuzetno uspješnih ljudi

Mnogi od nas dan započinju zvonom alarma na telefonu, velikom šoljom kafe i brzom provjerom e-mailova i notifikacija na društvenim mrežama. Međutim, ako analiziramo jutarnje navike vrlo uspješnih ljudi, to je upravo ono što oni nikako ne rade. Ovih 5 jutarnjih navika vrlo uspješnih ljudi, pomoći će ti da započneš svoj dan, kako bi se postigla što veća fokusiranost, produktivnost i uspjeh.

Foto: Unsplash

Jutarnja navika broj 1: Pokušaj da se probudiš prirodno bez alarma!

Izvršni direktor Amazona Jeff Bezos, zaklinje se na 8 sati sna svake noći. Takođe je veliki zagovornik prirodnog buđenja, bez alarma. Oprah Winfrey se takođe budi sama bez alarma. Ona je objasnila kako sebi postavlja svoj interni sat: “Nikad nisam postavila alarm, ne vjerujem u njih. Oni su … alarmantni! Stavila sam broj sata kada želim da se probudim u svoj um i probudila se prije toga, obično između 6:00 i 6:20, jer su psi dresirani za izlazak u to doba. Moja prva misao ujutro je: Živa sam. Hvala!”

Samo razmisli o definiciji riječi alarm, iznenadni strah ili uznemirujuća napetost uzrokovana sviješću o opasnosti. Početak dana na tako zastrašujući način, stvara poplavu hormona stresa kortizola i adrenalina, dok se naše tijelo priprema za opasnost. Nije najbolji način da započneš jutro, zar ne?

Unsplash

Jutarnja navika broj 2: Nemoj prvo piti kafu ujutro!

Zgrabiti šolju kafe ujutro možda se čini logičnim izborom, ali zdravstveni stručnjaci kažu da je voda bolja za prvi napitak svako jutro. Nakon nekoliko sati bez vode, jer smo spavali, čaša vode na prazan stomak može hidratizirati tijelo, pomažući probavi i metabolizmu. Voda je neophodan hranjivi sastojak, a organi i tkiva u našem tijelu ovise o njoj, kako bi tijelo funkcionisalo kako treba. Budući da naše tijelo redovno gubi vodu, moramo nadoknaditi te gubitke, kako bismo izbjegli dehidraciju.

Glumica Cameron Diaz zaklinje se ovom praksom: “Vrlo je važno započeti dan sa mnogo energije. Za mene to započinje ustajanjem, pranjem zuba i pijenjem vode na prazan stomak, odmah popijem nekoliko čaša vode. Osvježavajuća čaša vode može te revitalizirati i pomoći ti da se osjećaš pozitivnije i pripremiš se za dan pred tobom”, kaže slavna glumica.

Unsplash

Jutarnja navika broj 3: Pokreni tijelo!

Jutarnja vježba svakodnevna je navika mnogih uspješnih ljudi. Glumica Gwyneth Paltrow, kaže da vježba svako jutro. Kako kaže Niki Leondakis, izvršni direktor luksuznog životnog brenda Equinox, koji se redovno bavi jutarnjom jogom, “Oduvijek sam znao da moraš biti fizički zdrav i snažan, da bi bio mentalno zdrav i jak. Sve je to povezano”, kaže on.

Pročitaj

Unsplash

Jutarnja navika broj 4: Ne donosi odluke ujutro!

Mnogi uspješni ljudi provode večeri spremajući se za sljedeći dan, kako bi ujutro bili rasterećeni od obaveza. Bivši izvršni direktor American Expressa Kenneth Chenault, svoje večeri završava zapisujući tri stvari koje želi postići sutradan. Voditeljka Barbara Corcoran slijedi ovaj primjer, praveći spisak obaveza veče prije sutrašnjih obaveza. Stvaranje liste obaveza naveče je vremenski efikasnije, smanjuje jutarnji stres i označava konačan kraj dana, što rezultuje većom ravnotežom poslovnog i privatnog života.

Unsplash

Jutarnja navika broj 5: Postavi si ovo pitanje!

Samorefleksija ujutro može ti donijeti uspjeh cijeli dan. Niko to nije znao bolje od pokojnog Steve Jobsa. Prečesto prolazimo kroz život na autopilotu, nesvjesni kako dani prolaze i kako zapravo živimo, da bismo kasnije shvatili da smo putem izgubili iz vida svoje vrijednosti, ciljeve i strasti. Steve Jobs je izbjegao ovaj scenario postavljajući sebi temeljno pitanje u ogledalu svako jutro: “Da je danas zadnji dan mog života, da li bih htio raditi ono što ću danas?” Ova tehnika samosvijesti je genijalna. Zamisli da se budiš svako jutro ne želeći raditi svoj posao i tako se osjećaš mjesecima ili godinama. Onda je vrijeme da promijeniš posao!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum