Trenutno čitaš
3 savjeta za odvikavanje od slatkiša

3 savjeta za odvikavanje od slatkiša

Indomie
Indomie

Ah, ti divni slatkiši… Ako si ljubitelj slatkog i možeš da se odrekneš svega, ali ne i slatkiša onda je ovo tekst za tebe.

Svi smo danas svjesni opasnosti, koje donosi prekomjerno konzumiranje šećera, ali opet, teško nam je da mu se u potpunosti odupremo. Zato ti donosimo neke jednostavne trikove i savjete, kako da izbaciš šećer i slatkiše iz svakodnevne upotrebe.

Pexels
Pažljivo čitaj sastojke na proizvodu

Često se desi da pahuljice, keks, čokolade, sa oznakom „zdravo“, sadrže toliko šećera da je sve samo ne zdravo. Čak i kad na kutiji piše da ima smanjen postotak šećera, čak je i to često previše za naše dnevne potrebe. Stoga, pažljivo čitaj deklaracije, sastojke, a posebno obrati pažnju i na skrivene šećere, kao što su sok od trske, koncentrat soka, sucanat i sve što se završava na “oza” (maltoza, dekstroza).

Smanji količinu kofeina tokom dana

Istraživanja pšokazuju da ljudi koji su pili 200mg kofeina, slatke proizvode percipiraju manje slatkim, nego onda kada su pili kafu bez kofeina. Kofein utiče na tvoja čula okusa na jeziku i „traži“ slađu hranu, nego što bi ti inače trebala. Međutim, ne treba u potpunosti da se odrekneš kafe, nego samo da ovo imaš na umu, sljedeći put kad ti nešto ne bude dovoljno slatko.

Pexels
Smanji stres

Gotovo 80% ljudi, kaže da jedu više slatkiša kada su pod stresom. Nedavno istraživanje može objasniti zašto je to tako: kada su žene pod stresom i pojedu slatkiš, kortizol se smanji i tijelo se rješava stresa.

Nadamo se da smo ti pomogli da pokušaš da izbjegavaš šećer i slatkiše i da odabereš neke zdrave slatke girckalice, kao što su svježe i suho voće i orašasti plodovi.

Pročitaj

 

Izvor: cookinglight.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum